dimecres, 21 de novembre del 2018

Colles amb seny

[Un dos i seguit, 16-11-18]

Fa uns dies, el meu admirat Moisés Peñalver, a la seva sempre divertida i incisiva columna de la contraportada del diari “Més Tarragona” relacionava uns quants exemples de fets i situacions que temps enrere es donava per cert que en el futur, és a dir, ara, s’haurien fet realitat i que, finalment, o no han passat o no ho han fet del tot.

Si hagués parlat de concursos de colles de sardanes hi hauria pogut incloure que en ple segle XXI seria perfectament normal que tot l’entramat de punts i classificacions seria gestionat utilitzant els recursos informàtics que segurament hi hauria a l’abast. Doncs aquí hauríem de dir que tampoc, tot i que les eines existeixen amb escreix, no s’apliquen en la competició sardanista. Fa un temps, vam arribar a veure jurats amb tauletes i ordinadors a les taules on es calculaven les classificacions, però els primers van desaparèixer qui sap perquè i els segons no sempre hi són.

Aquesta situació tan peculiar s’ha fet evident arran de la final de les colles Grans i Veteranes de diumenge passat a Balaguer. Després d’una festa esplèndida i força reeixida i quan tothom es felicitava per l’èxit assolit, l’endemà es feia saber que per un error en els càlculs per tal de desfer l’empat al qual havien arribat les dues colles capdavanteres de la categoria Gran, resultava que l’anella que havia estat proclamada campiona de Catalunya a Balaguer... res de res, la que calia considerar com a guanyadora del títol era l’altra.

Una situació absurda i esperpèntica, d’autèntic escàndol, i que només el seny de les anelles afectades ha fet que s’hagi acceptat el resultat de manera plenament esportiva. Ja sabem que ens ocupa una activitat on hi regna el voluntarisme i que sempre ens diran allò de que “encara gràcies que els que hi són fan aquesta tasca”. Però és que no es tracta de criticar persones concretes –que, efectivament, prou feina fan-, sinó el sistema, els mètodes i les eines que utilitzen (o que no s’utilitzen).

A Balaguer tothom va creure que ja era hora que una important cadena de ràdio retransmetés bona part del concurs en directe, alhora que es lamentava l’absència de la televisió pública del país. És clar que abans de reclamar aquesta atenció mediàtica caldria procurar garantir la qualitat d’allò que es vol mostrar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada