dimecres, 1 de setembre del 2021

Experimentant, jugant, Amb so de cobla

[Un dos i seguit, 30-7-21]

Una de les cites importants del món de la cobla és de les poques del món de la cultura que hauran sortit força airoses de la pandèmia. No n’ha estat immune, és clar, però l’edició de l’any passat i, segurament, la que ha de tenir lloc la setmana vinent, s’hauran pogut celebrar amb força normalitat. Em refereixo al Festival Amb so de cobla, de Palamós, que si bé és força jove -aquesta serà la cinquena edició-, estic convençut que el podem considerar prou arrelat i, en tot cas, és necessari, és a dir, a la cobla li cal que hi hagi un lloc que mostri i promocioni aquesta formació musical tan peculiar i totes les experiències que amb ella s’hi poden fer.

Efectivament, el festival ha vingut programant des de concerts diguem-ne clàssics de cobla, fins a les més insospitades combinacions, agermanaments i experiments, totes amb el comú denominador que, poc o molt, sempre hi intervingui una cobla o alguns dels seus instruments característics. Els responsables han demostrat tenir sobrat coneixement d’allò que es porten entre mans, tant de l’àmbit estricte de la cobla com d’altres àmbits musicals i així saber detectar els que són susceptibles de treballar amb la cobla.

Sens dubte, d’aquí uns anys potser podrem valorar encara millor la trajectòria i els efectes pràctics del festival. Podrem certificar allò que ara ja s’està veient: que ja no hi ha tabús entre els músics de cobla i, en bona part, tampoc entre els altres. Se’m dirà que, en bona part, això és perquè aquesta manca de prejudicis en treballar amb la cobla ja fa un temps que s’està manifestant, precisament perquè són molts els músics que avui dia ja el practiquen quotidianament el fet d’actuar en fronts molt diversos i, fins i tot, sovint barrejar-los. Això és ben cert, i evident, fins i tot, però precisament per aquesta raó ens convé que hi hagi un lloc, un canal per promoure i mostrar aquestes experiències.

Suposo que les coses no hauran estat fàcils, enguany, per als programadors, però  jo em permetria suggerir una major promoció del festival arreu del país fer-la abans. Ja fa setmanes que sabem que s’han de celebrar un bon grapat de festivals aquest estiu i fins i tot fa temps que els mitjans ens remarquen quins seran les principals estrelles de cada festival. Estaria bé que això també passés en el festival de la cobla. Que una manca d’inversió en propaganda i una anticipació molt limitada no malmetin l’evident qualitat i originalitat d’un conjunt d’espectacles molt remarcables.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada