dissabte, 28 d’octubre del 2023

Vergonyeta

[Un dos i seguit, 27-10-23]

Som molts els que defensem la sardana com allò que creiem que és en essència: una dansa popular en estat pur, és a dir, que la pot ballar tothom qui ho vulgui de manera espontània i natural, bàsicament als carrers i places d’arreu; una música amb uns trets únics i inconfusibles, amb uns instruments propis i un timbre característic, així com una coreografia molt determinada; i valorem el riquíssim patrimoni musical acumulat al llarg dels anys. 

Però també creiem -aquest col·lectiu no organitzat en el qual m’hi incloc- que assumir aquesta perspectiva diguem-ne tradicional no és incompatible amb apreciar la sardana en competició, els punts lliures i altres variacions que algú pugui inventar, les composicions que usen nous llenguatges o les que no tenen en compte la forma de sardana. Igualment ens engresca que, cada vegada més, hi hagi els més diversos maridatges entre la cobla i altres gèneres o instruments. I, insisteixo, convençuts que una cosa no treu l’altra i poden coexistir perfectament.

Si seguiu aquest programa amb certa assiduïtat, sabreu que això ho hem dit moltes vegades, però potser no havíem expressat mai una d’aquelles veritats incòmodes: que a Tarragona ciutat sembla que les noves experiències amb cobla estiguin maleïdes. El cert és que només recordem veure aquí la combinació Dharma i cobla Mediterrània fa moooolts anys, al teatre de la Universitat Laboral, quan encara tenia aquest nom, imagineu-vos! L’altra excepció fou un tast de l’espectacle de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries i la cobla Reus Jove, i encara perquè va ser dins la final del concurs La Sardana de l’Any que promou la Confederació Sardanista. Fa poc, hi va haver l’intent, per part del Casal Tarragoní, de portar l’espectacle de la cobla Maricel i l’Anna d’Ivori, frustrat perquè, diuen, el Metropol no té les condicions necessàries. Entremig, hi ha hagut una quantitat enorme de propostes diverses i, generalment, de qualitat, inclosa la Sardanova (encara inèdita aquí) i fins i tot la que La Principal de Tarragona va portar al festival Amb so de cobla, de Palamós, també desconeguda a la ciutat. Vergonyeta que, a vegades, hem d’assumir els tarragonins.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada