diumenge, 13 de setembre de 2015

La sardana, a Tarragona, menyspreada

[Un dos i seguit, 11-9-15]

Diumenge s’ha de celebrar, a la plaça del davant de les Escales Reials del Port de Tarragona, la 68a edició del Concurs Nacional de Colles Sardanistes de les festes de Santa Tecla. Es tracta d’un dels concursos de colles més veterans del país que, a més, enguany tornarà a comptar amb el bo i millor de la sardana esportiva, és a dir, les colles de la que en podríem anomenar categoria absoluta i que no són res més i res menys que les sis colles de la categoria Gran que han aconseguit superar la primera fase del Campionat i, en alguns casos, la Repesca.

Són noms mítics com la “Violetes del Bosc” o la “Mare Nostrum”, al costat de formacions joves i amb ganes de menjar-se el món, com la “Xàldiga”. A nosaltres, lògicament, ens entusiasma el fet que la “Tarragona Dansa” encari aquesta fase final en segona posició, la millor que, fins ara, ha aconseguit mai una colla de la ciutat. És clar que això, a segons qui, no li fa fred ni calor. És realment trist comprovar el menyspreu amb què és tractada la sardana en general i, en aquest cas, la de competició, a la nostra ciutat.

Ha estat impossible, després d’intentar-ho, portar el concurs a la plaça de toros, com a l’edició anterior, ja que el lloguer es menjava gairebé tot el pressupost de l’any de l’entitat organitzadora, el Casal Tarragoní; ha estat impossible poder aconseguir un espai més cèntric; ha estat impossible corregir l’errada al programa de l’any passat que indicava l’inici del concurs una hora i mitja abans de la real i enguany apareix d’aquesta manera al panell de la Rambla, situat, a més, pel dia després, per dilluns; els responsables de la propaganda de les festes han estat incapaços ni tan sols d’incloure el mot “sardana” enmig de 79 actes diferents que són esmentats a l’anunci que apareix a la premsa, on hi veiem fins i tot grups molt respectables, naturalment, però que el 90 per cent de tarragonins segur que desconeixen. Han hagut d’entomar, això sí, que Òmnium Cultural els hagi encolomat l’atorgament del premi El Balcó a la cobla La Principal de Tarragona pels seus 50 anys, i el dia 21 veuran, neguitosos per escoltar el pregó, com els és lliurat al saló de sessions del palau municipal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada