dimecres, 12 d’octubre de 2016

Mentalitat oberta

[Un dos i seguit, 7-10-16]

Des de fa un temps, han anat apareixent diversos llibres que analitzen la música –en principi, partint de l’anomenada clàssica- amb uns plantejaments diferents, fins i tot trencadors respecte a allò que havia estat habitual. Ho fan amb una visió molt més oberta, tenint en compte criteris més humanístics que tècnics i parant atenció en altres estils musicals, així com en altres manifestacions artístiques i en l’entorn social on desenvolupa aquesta música.

A les llibreries, podeu llibres tant interessants  com el titulat “Escucha esto”, del prestigiós crític de “The New Yorker” Àlex Ross; o “La dansa de l’arquitecte”, del musicòleg mallorquí establert a Nova York Antoni Pizà. Són bons exemples d’aquesta nova i suggerent tendència. També us recomanaria un llibre anterior a aquests i amb un títol prou explícit: “De Madonna al canto gregoriano”, de Nicholas Cook.

Aquesta mentalitat oberta no ho és, només, per saber apreciar tots els tipus de música, sinó també per entendre els lligams i les vinculacions que hi ha entre obres tant allunyades entre elles com les de Bach o la de Radiohead, posem per cas. Una mentalitat de la que a Tarragona n’estem molt mancats, com a mínim entre els promotors. Deu ser la única ciutat de certa importància a Catalunya –i ara anem a l’àmbit que aquí ens interessa- on encara no s’hi ha pogut escoltar cap de les moltes mostres de noves propostes que s’han fet combinant la cobla amb altres formacions o estils. Ni la Sardanova en el seu moment, ni, després,cap de les que ha fet la cobla Sant Jordi (amb Roger Mas, pascal Comelade, Niño Josele, el Cor Vivaldi, Núria Canela...), ni la Cobla Catalana dels Sons Essencials, ni la Simfònica de Cobla i Corda, etc. L’únic cas va ser el de la cobla Reus Jove i el grup Quico, el Cèlio i el Mut de Ferreries, d’organització forana, de la Confederació Sardanista, concretament.

Dissabte, al Teatre Fortuny de Reus, s’hi podrà veure l’espectacle “InSomni”, amb la cobla Reus Jove i la companyia de dansa urbana Kulbik Dance i el Dj Mario Nieto, que obrirà la temporada de l’Associació de Concerts de Reus. A Tarragona, res en perspectiva.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada