dimarts, 7 de gener del 2020

L'Aplec Internacional... amb sardanes

[Un dos i seguit, 20-12-19]

Fa uns dies, es va anunciar que el proper Aplec Internacional, el del 2020, es farà a la ciutat de l’Alguer, una població de l’illa de Sardenya que, malgrat les mil i una circumstàncies de la història i l’allunyament físic de Catalunya, manté un cert grau d’identitat i cultura catalanes. Concretament, l’aplec es farà del divendres 1 al diumenge 3 de maig i s’afegeix a una certa presa de consciència dels algueresos i d’una major relació amb el Principat. En tot cas, ara s’ha obert l’admissió de propostes de grups per actuar a l’aplec.

Un aplec que, recordem-ho, va començar l’any 1988 a Amsterdam com Aplec de la Sardana i que, posteriorment, va anar ampliant la varietat de la representació de la cultura popular catalana amb esbarts, castellers, balls de bastons, gegants, etc. Una evolució totalment lògica i necessària i que només va suscitar queixes significatives per part del sardanisme quan, molt recentment, la representació sardanista va ser clarament ridícula, no pas pels que van complir aquest paper, sinó perquè era insuficient, gens representativa quantitativament parlant. Talment semblava com si fes nosa, com si s’hi hagués inclòs amb la mínima expressió per complir un a mena d’obligació.

Posteriorment, és evident que s’ha rectificat i la sardana hi ha tornat a estar exposada de manera més que digna, tant pel que fa la música com en la dansa. L’any passat, a Copenhaguen, fins i tot hi va haver una molt bona expedició tarragonina, amb la colla juvenil «Nova Tarragona Dansa», entre altres. Cal suposar que seguirà en aquesta línia, garantint una mostra variada i equilibrada de la cultura popular i tradicional catalana a una ciutat diferent cada any. De moment, doncs, la propera cita: l’Alguer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada