dimarts, 21 de gener del 2020

Un 155 (molt) més positiu

[Un dos i seguit, 17-1-20]

La temporada d’activitats sardanistes comença ben matinera, amb aquelles curioses ballades per donar la benvinguda a l’any a l’hora que surt el sol el dia 1 de gener. Per cert, de moment encara no hi ha cap agrupació valenta que s’hagi proposat fer-ne a les comarques tarragonines.

Però, després d’això, ja sabem que durant uns quants mesos el que hi ha són ballades, concerts, aplecs i algun concurs esporàdic, escampats per Catalunya, tot esperant que amb l’esclat de la primavera també s’intensifiqui l’agenda. Això sí, d’aplecs, poc o molt, ja n’hi va havent, de manera que des de ben aviat és vigent la Guia Sardanista que publica la Confederació i de la que ja n’hem parlat en programes anteriors. En aquesta publicació (en paper i, com cal, també en versió digital), podem constatar que es preveu que aquest 2020 hi hagi 155 aplecs, una xifra realment important, però no sé si s’és prou conscient, a dins i a fors del sardanisme, del que representa.

Encara que les dades de participació varien molt segons l’aplec, per poca que sigui la gent que hi assisteixi en alguns, en conjunt són quantitats respectables. Cal tenir en compte, a més, que estem parlant d’activitats persistents, amb una mitjana de continuïtat que no té res a veure amb modes passatgeres. De la mateixa manera, hem de valorar que estem parlant dels aplecs diguem-ne «oficials», als quals caldrà afegir aquells que, per la raó que sigui, van per lliure respecte les diferents coordinadores territorials. A banda, a més, hi hauria les ballades dobles i similars, que, a la pràctica, alguns són autèntics aplecs, i, és clar, les altres activitats sardanistes, amb públics no sempre coincidents.

Una xifra, aquesta dels 155 aplecs, que sembla que varia poc des de fa anys. Alguns pleguen, és clar, però també en neixen de nous o se’n recuperen de desapareguts. A la demarcació de Tarragona, per exemple, enguany es preveu un nou i ambiciós aplec a Coma-ruga, amb moltes i importants cobles, així com una programació complementària amb pretensions d’innovar. Ho fa dins de la programació del Vendrell com a Capital de la Cultura Catalana 2020, que sembla que així reconeix la importància de la sardana. Tant de bo aquest aplec tingui l’èxit que es mereix i es pugui parlar, aviat, de continuïtat més enllà de la celebració puntual d’aquesta capitalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada