dissabte, 4 de febrer del 2023

De la 'llibreteta' a l'aplicació

[Un dos i seguit, 3-2-2]

La recent presentació, a Barcelona, d’una nova aplicació per a telèfons mòbils Android, per a repartir sardanes ha estat acollida de manera diversa, com toca davant de totes les novetats. Hi ha hagut escepticisme, rebuig, mostres de satisfacció o, senzillament, indiferència. Us la podeu descarregar per un preu realment raonable.

El fet ens recorda aquest aspecte inherent a la sardana moderna que és la necessitat de comptar els passos i, en el moment oportú, atenent les regles tradicionalment acceptades, efectuar mentalment els càlculs precisos per a ballar els canvis de tirades com cal i acabar la sardana de la manera correcta. No tothom hi té la mateixa traça i alguns els costa més que altres adquirir la soltesa necessària. La veritat és que cadascú utilitza el mètode que més l’hi convé sempre i quan el resultat sigui el que cal. Al llarg del temps se n’han fet moltíssims i des del primer moment (de la generalització de la sardana com l’entenem ara, vull dir) se n’han publicat en llibres i revistes, alhora que s’han imprès desenes de llibrets, sovint acompanyats de gràfics més o menys ben trobats per intentar ser més entenedors. Tampoc han faltat edicions casolanes, fetes en ciclostil o fotocòpies.

I emparentades amb aquestes publicacions, hi hagué un temps que proliferaven unes llibretetes que molts sardanistes utilitzaven per anar apuntant les sardanes que tenien oportunitat d’escoltar, indicant, de cada una, el nom, l’autor i el tiratge. Era una manera d’anar més segur a l’hora de repartir, ja que així disposaven d’una creixent base de dades ordenada alfabèticament que podien consultar en un instant. Sospito, però, que actualment ja no se n’utilitzen gaire, o potser gens. Vés a saber si és que les habilitats de repartiment s’han incrementat, o que la majoria de balladors confien en què sempre hi ha algú altre disposat a «cantar» els repartiments. Tot pot ser!

Sigui com sigui, naturalment, a més dels múltiples mètodes a l’abast existents, a l’hora d’aprendre a repartir ara podem fer ús d’una nova eina -suposo que prou eficaç- a la butxaca i dins del mòbil, en lloc d’aquella venerable llibreteta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada