diumenge, 26 de febrer del 2023

Ben retratat!

[Un dos i seguit, 24-2-23]

Cada vegada és menys anecdòtic que formacions musicals ben diverses trobin interessant experimentar amb una cobla o alguns dels seus instruments més característics. Ho hem comentat moltes vegades aquí mateix, però ara ens crida l’atenció el fet que entre les últimes propostes n’hi ha algunes de prou significatives, perquè hi ha implicats una sèrie de grups que es podrien considerar com els més allunyats de l’estètica de la cobla. Parlem, és clar, de grups de rock o de qualsevol dels estils de música diguem-ne moderna. 

Naturalment, hi ha el precedent ja històric de la Companyia Elèctrica Dharma i la cobla Mediterrània, però posteriorment hi va haver un gran buit en aquest sentit i no ha estat fins a dates molt recents que s’hi han atrevit La Iaia, per exemple. Al festival Amb so de cobla, de Palamós s’hi han pogut veure i escoltar combinacions molt variades i suggerents, però la presència del rock i similars ha estat mínima. 

Ara, se’ns presenta una música fresca, engrescadora i que encara no sabem si serà una sola cançó, com una mena d’anècdota, però la veritat és que ha estat molt ben acollit el videopclip que aquests dies circula per xarxes i es pot escoltar a les plataformes musicals. Es tracta del grup The Tyets, que fan el que ells anomenen "trapetón", és a dir, trap i reggaeton, que han presentat el tema Coti x Coti, un avançament del seu nou àlbum que es publicarà el proper 3 de març. Aquesta peça fusiona el reggaeton amb la música per a cobla gràcies a la col·laboració de la cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona. 

De moment, l’esmentat videoclip sembla que triomfa i allò que a mi em crida més l’atenció són els comentaris generalment positius de la gent, aparentment poc vinculada al sardanisme. Només cal esperar que no hi torni a haver comentaris lamentables, com els que algun crític musical ha expressat fa poc sobre la Megacobla, davant la qual no se l’hi ha acudit altra cosa que dir que no sona com si fos objecte de museu ni encotillada. Va quedar ben retratat el paio!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada