dimarts, 28 de març del 2023

Estimular la innovació

[Un dos i seguit, 24-3-23]

L’existència de la Confederació Sardanista és una necessitat inexcusable i que només actituds tancades i mentalitats estretes expliquen que no s’hagués creat abans. Als anys 30 del segle passat ja hi va haver l’intent de la Lliga Sardanista, frustrada per les circumstàncies que tots sabem i que tantes altres coses van esguerrar. També ho va intentar l’Obra del Ballet Popular, conjuntament amb els esbarts, però mai se’n va acabar de sortir d’aplegar tot aquest món. No seria fins al 1990 que es crearia la Federació Sardanista, que el 2014 va esdevenir la Confederació, autèntica unió de tots els sectors (colles, entitats, músics, federacions territorials...).

És una organització encara en construcció, però que ja ha assumit moltes responsabilitats, encara que, com tot en aquest món, se l’hi poden criticar moltes coses. No es tracta, ara, de fer balanç, però sí de constatar que de ganes i idees n’hi ha força, una altra cosa és que es puguin portar a terme amb el suport necessari d’associats, institucions o potencials patrocinadors privats. Encoratja comprovar com, a més d’organitzar activitats concretes, com ara La Sardana de l’Any o la Guia Sardanista, posem per cas, s’exploren nous camps d’actuació. Em refereixo a l’anunci del Projecte Innovem, amb el qual s’obrirà una convocatòria per accedir a aquesta iniciativa pensada per al desenvolupament de projectes innovadors relacionats amb la sardana i la cobla. Hi ha un pressupost, no sé si suficient, i la intenció expressa d’incidir en els joves. 

En aquesta línia, és evident que en el llistat dels Premis Capital de la Sardana 2023 donats a conèixer dissabte passat a la nova Capital de la Sardana, Sant Cugat, no només s’han tingut en compte llargues i meritòries trajectòries, sinó també iniciatives recentíssimes com la del grup The Tyets que combina el reggaeton amb la sardana. Caldrà estar atents, més enllà d’iniciatives potser anecdòtiques com aquesta (o no, atès el ressò en les xarxes socials) al desenvolupament d’aquest nou projecte Innovem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada