[Un dos i seguit, 23-5-25]
Dissabte passat va culminar la 35a temporada del concurs La Sardana de l’Any amb la gran gala final, aquesta vegada celebrada a Figueres, coincidint amb el fet que enguany el 150 aniversari de la seva mort en aquella ciutat. Es va commemorar a la segona part de l’acte amb un espectacle creat expressament per a l’ocasió i hi van assistir una àmplia representació de l’Ajuntament d’Alcalá la Real, a la província de Jaén, on va néixer circumstancialment aquest músic essencial en la història de la sardana. D’aquesta manera, es confirmava, un cop més, l’excel·lent relació existent des de fa temps entre el sardanisme figuerenc, sobretot, i la població andalusa. De fet, les dues ciutats estan agermanades oficialment.
Com m'explicava fa poc l’estudiós Jaume Nonell, a Alcalá la Real la figura de Pep Ventura ha estat plenament reconeguda i també el consideren patrimoni seu. Disposen de dos monuments dedicats a ell i en porten el nom equipaments com una escola, una biblioteca i el conservatori de música, així com una banda de música. A més, fa poc l’historiador local i durant més de 40 anys tècnic de cultura Paco Toro ha publicat un llibre que recull tot allò que té a veure amb Pep Ventura i Alcalá la Real.
Pel que fa al concurs, el resultat va ser força previsible, triomfant una engrescadora sardana de Josep Coll. Cal ressaltar l’alt nivell dels altres premis, el de la Crítica i el dels autors joves, guanyats per Marc Timón i Santi Martínez, respectivament. Precisament, resulta encoratjador comprovar l’alta presència de noves generacions de compositors en el concurs i, fins i tot, a la final. Ara, cal esperar a veure l’abast de la remodelació que fa temps que s’anuncia del concurs i que per fi s’ha de concretar en la propera edició.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada