dimecres, 21 de setembre del 2011

Desempallegar-se de prejudicis

[Un dos i seguit, 17-9-11]

Potser no hauria de ser necessari dir-ho, però la cobla Reus Jove no només és la de més qualitat de les comarques tarragonines, sinó que això mateix ho podem dir de tota la història de les cobles en aquest àmbit, i, a més, la podem situar entre les que més be sonen arreu del país. No en va darrerament han pogut actuar en aplecs importants del rovell d’ou de la sardana, com ara el de Peralada, per posar només un exemple. I si no hi van més cap aquelles terres segurament és per la distància geogràfica.

Efectivament, són un magnífic conjunt de gent jove, bons músics, amb ganes de fer bona música i, a més, neguit per provar coses noves. Ja comentàvem la setmana passada l’esplèndid concert del passat dia 8 a les Borges del Camp fent d’autèntica big band a la catalana i avui tornarem a escoltar-ne alguna peça. Però això només és una petita mostra del que estan disposats i preparats per oferir-nos. Han preparat un tríptic promocional que m’ha fet venir salivera: a més de molt ben presentat, el contingut és d’allò més suggerent, també: una sèrie de propostes de concerts de jazz (com el de les Borges), junt al pianista Albert Guinovart, la coral Sant Jordi o altres músics d’alt nivell. Són programes realment agosarats i que poques cobles gosarien afrontar ara mateix amb un mínim de garanties.

La part negativa de tot això és que després d’haver fet arribar aquestes propostes arreu el ressò ha estat gairebé nul. Hi ha hagut i hi ha al darrere un esforç molt gran com a músics, de gestió i promocional... però res. L’explicació? Segurament, en part, la feblesa general i el conservadurisme en una part del moviment sardanista; la crisi, que comporta retallades dràstiques a tot arreu; però també la ignorància supina en aquells que habitualment programen música, però només música. Perquè, al capdavall, allò que fa una bona cobla només és això, música, i haurien, crec jo, de desempallegar-se de prejudicis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada