dijous, 13 de setembre del 2012

Sense prejudicis ni benes als ulls

[Un dos i seguit, 7-9-12]

Habitualment, al voltant de la Diada Nacional de Catalunya de l’11 de Setembre s’hi programen activitats més o menys festives, protocol·làries o reivindicatives a pràcticament totes les viles i ciutats de Catalunya. Així, aquesta és una de les jornades amb més ballades de sardanes de l’any, a un nivell semblant al de Sant Jordi o com ho havia estat la Mare de Déu d’agost, el dia amb més festes majors.

Enguany, de la mateixa manera que la manifestació prevista per la tarda de dimarts a Barcelona està mostrant, a nivell general, actituds i posicionaments impensables no fa pas gaire –més gent que mai que parla directament d’independència, per exemple, però també altres a qui tot plegat agafa en postures incòmodes-, de manera semblant, dic, en aquest conjunt d’activitat sardanista s’hi ha observat moviments curiosos.

Moltes ballades s’han traslladat al dia abans o al matí del mateix dia 11, encara que en segueixen havent moltes de previstes per la tarda i fins i tot algunes cobles fan autèntiques maratons d’actuacions. Val la pena parar atenció en els programes d’actes de la diada per veure que, sovint, inclouen, també l’hora de sortida cap a Barcelona, i quan hi ha ballada coincidint amb la segurament massiva manifestació, ho justifiquen amb diversos arguments.

El cas més evident: el del concurs de colles a Lloret de Mar, tot un clàssic, vàlid per al campionat territorial gironí i per al Campionat de Catalunya de Colles Veteranes. Després de diversos suggeriments per canviar la data del concurs per tal de poder assistir a la manifestació, finalment la Unió de Colles Sardanistes fins i tot ha hagut d’emetre un comunicat on es posiciona clarament pel lema de la manifestació, però justifica que no es mogui de data el concurs pels compromisos dels organitzadors amb la cobla, l’Ajuntament i els patrocinadors.

Més enllà del cas concret, quedem-nos amb la part positiva de tot plegat: igual que en el conjunt de la societat catalana, cada vegada més, hi ha qui parla de segons què sense prejudicis ni benes als ulls.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada