dilluns, 12 de maig del 2014

Grans reptes de supervivència per a les colles de competició

[Un dos i seguit, 9-5-14]

Aquest diumenge comença el Campionat de Catalunya per a les colles Grans, és a dir, la categoria que, sobretot els seguidors del concepte de Sardana Esportiva, fa temps que qualifiquen d’absoluta. Ho faran, el mateix dia però en hores i poblacions diferents, els dos grups en els quals s’ha dividit el conjunt de colles que hi participen.

Aquesta fórmula, que ja es va posar en pràctica la temporada passada, ve a ser una petita mostra de moderat optimisme sobre el panorama de les colles de competició, ja que això vol dir que n’hi ha més que els anys immediatament anteriors. Tothom és conscient, però, dins el món de les colles, que cal ser prudent i no cantar victòria abans d’hora, és a dir, no caure en els mateixos vicis d’alguns polítics quan parlen del nombre d’aturats o de suposats brots verds.

En tot cas, el cert és que la tendència a la davallada en el nombre d’anelles actives que es venia produint des de feia temps s’havia aturat. De tant en tant hi ha hagut alguna galleda d’aigua freda, com la recent de la “Violetes del Bosc”, quan va anunciar que deixava el Campionat, o la de tot just fa vuit dies, en el mateix sentit, de la colla “Antaviana”, de Tordera, quan tothom ja la comptabilitzava al grup A. Potser la diferència amb aquell panorama de grups que plegaven veles és que ara més aviat són colles que no es veuen en cor de seguir tot allò que representa un Campionat (assajos, viatges, etc) i decideixen limitar-se als concursos lliures o els campionats territorials. Una estratègia que ha funcionat bé en molts casos, com ara els “Dansaires del Penedès” o el més espectacular de la “Mare Nostrum”, que al cap d’un any d’aturada va tornar al Campionat i, directament, el va guanyar. També hi ha el perill, real i que s’ha concretat molts cops, que la manca de la dinàmica pròpia d’un campionat acaba de desmotivar els balladors i el grup acaba desapareixent.

No hi ha una recepta clara per superar-ho, però segur que hi tenen a veure ingredients com la pertinença a un grup més gran, qui hi ha al davant i com el condueix, per exemple...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada