dimecres, 2 de desembre de 2015

L’espectacle dels punts lliures

[Un dos i seguit, 27-11-15]

Finalment, diumenge arriba l’hora dels punts lliures. Un cop completades totes les altres categories del Campionat de Catalunya de Colles Sardanistes, només queda la més espectacular i exigent de totes, aquella en la qual les colles van més enllà dels tradicionals passos de la sardana i hi aporten imaginació, exercici físic i moltes hores d’assaig. Aquí és on més es pot fer valer l’argument que molts defensen en el sentit que la sardana de competició pot ser qualificada d’esportiva.

I és que qualsevol que per poc que hagi estat immergit en una d’aquestes agrupacions ho haurà comprovat: és imprescindible un cert grau de compromís, així com un criteri i una disciplina de preparació a nivell col·lectiu, però també individual. Amb els anys, la sardana de competició s’ha anat fent més exigent en aquest sentit i fins i tot ha influït la sardana de carrer. Ha passat de ballar-se de manera horitzontal a fer-se més vertical, interpretant al màxim la música, amb nombroses variacions en la intensitat del balanceig segons ho demana cada composició. En la sardana de punts lliures, on precisament es busca trencar els motllos tradicionals, aquesta complicació es multiplica, valorant-se no només les filigranes que es puguin fer en ballar i que s’ajustin a la música, sinó, evidentment, el bon gust i la precisió.

Diumenge, doncs, a Calella s’hi podran veure les millors colles del moment en aquest gènere de sardana. Els precedents dels últims anys permeten augurar una gran festa, no només per allò que facin les colles a la pista, sinó per tot el muntatge de l’acte, on acostumen a haver-hi, fins i tot, algunes sorpreses. Des de Tarragona hi anirà una bona expedició, amb les colles “Nova Tarragona Dansa”, a la categoria juvenil, i la vigent campiona de Catalunya, la infantil “Petits Tarragona Dansa”, a més d’una bona colla de seguidors. Estaria bé que, de la mateixa manera que per TV3 s’emet un vídeo de promoció, també hi hagués una retransmissió o una bona crònica posterior. No perdem l’esperança.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada