dimecres, 24 d’octubre del 2018

Mig segle de L'Antina

[Un dos i seguit, 19-10-18]

Divendres vinent en aquests moments estarà tenint lloc l’acte central de celebració del 60 aniversari de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, l’ens federatiu que aplega les colles de competició i que coordina el Campionat de Catalunya en les seves diferents categories. Una fita important, sens dubte, de la qual ja n’hem parlat i segurament ho farem més encara les properes setmanes.

Això, però, no ens hauria de fer oblidar o enfosquir altres aniversaris també mereixedors de ser tinguts en compte, potser menys transcendents observats individualment, perquè afecten entitats de menor volum, però precisament per això, `perquè compleixen una funció fonamental a nivell local, conjuntament, el munt que hi ha arreu del territori conformen una xarxa bàsica per a la cultura del país, en aquest cas la part que representa el món sardanista.

Pensava en això en veure com aquest dissabte la gent de L’Antina, l’entitat que vetlla per la sardana a Torredembarra, es disposa a celebrar el seu 50è aniversari. Com deia, és un tipus d’organització petita, d’abast local i concebuda per promoure un tipus d’activitat molt concreta –les sardanes-, encara que moltes sovint van més enllà d’aquest àmbit que, en principi, les identifica. L’Antina, per exemple, es responsabilitza, a Torredembarra, de la festa del Tió de Nadal.

Els cinquanta anys de L’Antina tenen mèrit no només per haver assolit aquesta edat prou respectable malgrat totes les dificultats que, sens dubte, han hagut de superar, sinó per haver-ho fet de manera continuada, constant. No han tingut mai excessives pretensions, però sí que s’han proposat i han aconseguit que durant aquests mig segle a Torredembarra hi hagi hagut sardanes amb una assiduïtat envejable. Ballades, algun concert, a vegades concursos de colles, cursos d’ensenyament, en certs moments han tingut colla pròpia i, des de fa uns anys, la joia de la corona que és l’aplec, en ple estiu i al passeig marítim, sempre amb força públic. En conjunt, es tracta d’una de les poblacions tarragonines que promou més activitat si tenim en compte la seva importància demogràfica.

L’Antina, tal i com he apuntat abans, és una peça més d’una gran xarxa d’entusiastes que treballen per la sardana arreu de Catalunya. En alguns casos, són entitats molt més grans i poderoses, altres són molt més modestes, d’unes poques persones i no poden fer gaires ballades, però totes tenen el mateix neguit: promoure l’activitat sardanista en la mesura de les seves possibilitats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada