dimecres, 19 de desembre del 2018

Eines importants

[Un dos i seguit, 14-12-18]

La Major part del programa d’activitats de Montblanc com a Capital de la Sardana 2018 ja s’han celebrat, però en la recta final d’aquesta sèrie d’esdeveniments més o menys importants i més o menys reeixits que encara s’allargaran fins al proper mes de març, aquest dissabte n’hi haurà un dels que, al meu entendre, mereixen més atenció. Més que l’acte concret, per allò que representa. I m’explico. Es tracta, de fet, d’una doble convocatòria, ja que, per una banda, es presenta la “Guia Sardanista 2019”, mentre que també es lliuraran els Premis Capital de la Sardana d’enguany.

En el primer cas, la “Guia Sardanista” és una eina amb totes les dades per tal de poder seguir els aplecs arreu del país. Darrerament, també s’han fet esforços per incloure-hi concursos de colles i altres activitats, tot cercant la “guia total” del sardanisme. Aquest darrer objectiu encara és ben lluny, per les característiques d’algunes activitats i per les dificultats dels organitzadors, sempre pendents de tota mena de subvencions, per poder confegir les programacions amb prou antelació, cosa que no passa tant en el cas dels aplecs.

Malgrat tot, la “Guia Sardanista”, a més de suficientment útil, és una mostra –malgrat tot- de la vitalitat de la sardana. És un document ideal per plantificar-lo en tots els morros dels sempre presents enterradors de guàrdia de la sardana, dels que la ignoren o dels que, com diuen en castellà, la “ningunean”.

Una utilitat semblant la té la llista dels Premis Capital de la Sardana, perquè és molt més que una col·lecció de medalles que uns quants sardanistes es pengen mútuament en una festa molt bonica. Constitueix una mostra encara més completa de gent de totes les edats que organitzen des de ballades a concursos; són monitors de cursets, responsables de colles infantils, professors de nous músics; són empreses, entitats, institucions i organitzacions diverses que creuen en aquesta part de la cultura catalana; són informadors, estudiosos o gent que maquina i porta a la pràctica projectes innovadors...

En tot cas, una riquesa que, com a mínim, mereix ser més coneguda i reconeguda més enllà del seu entorn immediat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada