dijous, 24 de gener del 2019

"Llums, música... acció!"

[Un dos i seguit, 18-1-19]

Que l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa hagi decidit encetar la programació d’activitats per commemorar el seu 40 aniversari amb un gran espectacle on no hi ha sardanes, però sí teatre, dansa i música de pel·lícules, no ha d’estranyar ningú. En realitat, no són poques les iniciatives no sardanistes organitzades per entitats d’aquest caire, tant des d’un punt de vista històric com actual. Uns bons exemples, sense moure’ns de Tarragona i mirant ara molt enrere en el temps, serien els concerts que va promoure, en el seu moment, el Casal Tarragoní amb l’Orfeó Català o l’Escolania de Montserrat, a banda de l’orquestra de cambra que durant uns anys va apadrinar. Més tard, serien colles sardanistes les que van organitzar recitals de cançó, com la Joventut Tarragonina amb Pi de la Serra, entre altres, o actuacions dels Joglars a la ciutat.

Però és a nivell individual on trobaríem gent que, simultàniament o en etapes diferents, a més de ser actius sardanistes, han esdevingut actors, músics o promotors de les iniciatives més diverses. Van ser molts sardanistes, posem per cas, que van ser elements importants en la creació revitalització de colles castelleres i de molts dels elements festius tarragonins, començant per Dames i Vells i acabant amb el Retaule de Santa Tecla.

Tornant al moment actual, en el cas de l’espectacle del proper dia 27, des d’aquesta perspectiva en la que ens hem situat, s’hi apleguen tots aquests elements. Sorgeix d’una entitat sardanista i implica a diferents neguits individuals que conflueixen en una proposta agosarada que conté teatre, música i dansa. Una música, val a dir, que serà en el més rigorós directe, interpretada per una cobla excel·lent –la Reus Jove-, convenientment augmentada –enriquida, podríem dir també- amb diversos instruments que contribueixen a que esdevingui una autèntica big band a la catalana.

La cosa, doncs, promet i representa una molt interessant aportació tarragonina a les diverses propostes que darrerament exploren tota mena de possibilitats amb aquest singular conjunt instrumental que és la cobla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada