dilluns, 2 de desembre del 2019

El concurs de les "dècimes"

[Un dos i seguit, 29-11-19]

Diumenge passat, a Girona, va tenir lloc el concurs que, de fet, ell tot sol, és el Campionat de Catalunya de Punts Lliures. Ja estem acostumats a que sigui així, en una sola sessió, fet que s’explica –i s’entén- perquè les colles normalment ja tenen prou feina amb la dedicació que requereix el Campionat diguem-ne “normal” i els respectius Territorials. Per això s’aprofiten les poques dates que van de les cloendes de cada categoria fins l’enrenou del cicle de festes de Nadal.

Un concurs que, tal i com es preveia, fou tot un espectacle, davant de 22 colles lliurades a fer passos com més originals i vistosos millor. L’organització, a grans trets, podem fir que fou correcta i, en tot cas, les possibles deficiències van quedar emmascarades per qüestions alienes a l’equip local.

Per un costat, podríem qualificar aquella ballada com el concurs “de les dècimes”, ja que, a la classificació final, es van produir un bon grapat d’empats, alguns dels quals problemàtics perquè afectaven les colles de les primeres posicions i, per tant, es va de recórrer a exprimir les bases per tal de tenir campiones. Encara que els empats també es van produir a les categories de Veterans i Grans, allò més delicat era la situació de les colles Infantils i Juvenils, justament aquelles categories on hi havia representació tarragonina.

De fet, les colles “Petits Tarragona Dansa”, en Infantils, i la “Nova Tarragona Dansa”, en Juvenils, foren les grans damnificades quan es van aplicar determinats procediments en cas d’empat. I això va portar a que les dues colles de la ciutat es van haver de consolar amb els respectius subcampionats per diferències finals de poques dècimes de punts. L’obsessió per determinar una sola colla campiona va provocar la lògica decepció dels tarragonins i una sensació de victòria devaluada per als altres. Unes colles, les noves campiones, que, cal dir-ho ben clar, ban ballar molt bé i mereixien el Campionat... però els tarragonins també! Llavors, em pregunto: quin problema hi ha en proclamar dues campiones?

L’altre qüestió és la música enllaunada que, des de fa anys, la Unió Colles s’entesta en imposar en aquest concurs. Un aspecte, aquest, que vaig comprovant, a les xarxes i allí mateix en directe, que desagrada a molts, sobretot quan, tal i com va passar diumenge, el sistema d’amplificació va fallar, no del tot, però sí el suficient per resultar molt molest.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada