dilluns, 17 de febrer del 2020

Excel·lència interpretativa

[Un dos i seguit, 14-2-2020]

Si teniu l’oportunitat d’escoltar amb prou deteniment enregistraments de la cobla Barcelona dels anys 50 del segle passat, podreu gaudir de la que, possiblement, hagi estat la millor cobla de tots els temps, interpretant peces de tota mena, sovint d’una gran exigència, amb una pulcritud i un so extraordinaris. I això, en una època en la que no es podia manipular res en el procés de producció dels discos. Alguna cosa semblant podríem dir de la cobla La Principal de la Bisbal, però l’exemple de la Barcelona ve avalat per aquells enregistraments, gairebé insuperables pel repertori que inclouen en molts casos.

Aquell qualificatiu de «millor cobla de tots els temps» que he gosat expressar, actualment li disputen diverses cobles, singularment la Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Ara, els discos es poden enregistrar amb l’ajut de mil i un recursos tècnics, però també els podem contrastar amb la cobla en viu i en directe. A més, els músics d’avui dia cada cop s’enfronten a reptes més compromesos i variats.

Efectivament, no és cap novetat que la Sant Jordi és una de les que de manera més decidida s’han abonat a actuar, amb solvència i, generalment, uns resultats esplèndids, amb gent tant diversa com el cantautor Roger Mas, el guitarrista de flamenc i jazz Niño Josele, l’Orfeó Català o Pascal Comelade. Han experimentat amb grups de dansa urbana, amb Kepa Junkera o els Francolins, i han fet nadales amb la cantant de jazz Carme Canela.

Tot això i més, sense oblidar -més aviat el contrari- el repertori habitual de qualsevol cobla de primer nivell, inclòs allò més nou de les sardanes i obres per a cobla que segueixen estrenant-se de manera imparable. Tan és així, que entre els seus últims discos hi ha una antologia de les més compromeses obligades, ens han recordat els grans ‘hits’ de la història sardanista i, aquesta setmana mateix, han iniciat una col·lecció de grans clàssics, en aquest cas fent abstracció de la popularitat o no dels títols escollits.

Tot això, insisteixo, amb una seriositat i, alhora, una vivacitat interpretativa enlluernadores. El millor de tot -a diferència del que passava en aquells temps de la Barcelona-, és que hi ha força cobles més amb aquests neguits i amb nivells de qualitat dignes de ser tinguts en compte. L’únic dubte que tinc és si disposem de prou públic que estigui a l’alçada per apreciar tot aquest luxe.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada