dissabte, 6 de maig del 2023

Un munt de Coti x Coti

[Un dos i seguit, 5-5-23]

Déu n’hi do amb el ressò que està tenint el Coti x Coti, aquesta cançó del grup The Tyets que acaba a ritme de sardana i, a més, comptant amb el so de diversos instruments de cobla. L’enregistrament el van realitzar fa un temps amb la cobla Sant Jordi, però la màxima difusió la van tenir quan en la gala dels Premis Enderrock la van interpretar amb músics en directe, una entrada a la sala estudiada i el convit a ballar que van fer a tots els presents els dos membres del grup.

Només és una cançó i no la primera, precisament, que en l’àmbit de les diguem-ne músiques populars modernes utilitza aquest recurs, però ara sembla que la proposta ha caigut en gràcia. S’ha pogut sentir (i ballar!) en llocs ben diferents als habituals de la cobla, la crítica l’ha aplaudit en general i els modernets esnobs, a qui la cobla i similars sempre repugna, no s’han fet sentir gaire. El sardanisme, per la seva banda, s’hi ha obert de ple, fins al punt que avui mateix se n’ha estrenat la versió en forma de sardana i amb cobla sola. La gent de les colles, especialment el sector més jove, s’hi ha entusiasmat, com els nois i noies de la Tarragona Dansa, que n’han fet una coreografia exprés de punts lliures, el vídeo de la qual triomfa a les xarxes. Lluny queden, sembla, les reaccions airades de certs sectors quan va sorgir la Sardanova. La majoria dels sardanistes la van aplaudir i gaudir de valent, però també hi va haver reaccions molt negatives i radicalitzades.

No podem saber si el Coti x Coti tindrà alguna mena de continuïtat, segurament el que han fet és trencar un prejudici i un estereotip negatiu que fa massa temps condiciona la recepció de la sardana i la cobla segons on. Encoratja llegir certes reaccions, principalment les de gent jove que no és sardanista habitual; i també que, a aquesta nit, a l’Eufòria de TV3 un dels participants tingui previst cantar-la amb l’acompanyament de, ni més ni menys, que alguns músics de La Principal de la Bisbal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada