diumenge, 3 de novembre del 2013

La Fira Mediterrània

[Un dos i seguit, 1-11-13]

Tal i com toca, l’activitat que habitualment reflectim a l’agenda de l’“Un dos i seguit” -sardanes, esbarts i música per a cobla-, a mida que avança la tardor, va minvant. Les ballades són escadusseres, es van tancant els respectius calendaris d’aplecs i les colles de competició ballen les finals corresponents. Malgrat això, sempre podem parlar d’alguna o altra cosa i, de fet, aquests propers mesos tindrem l’oportunitat de tractar de diversos fets rellevants.

Per exemple, entre els ja habituals, de cara als propers dies 7 a 10 de novembre, la XVI Fira Mediterrània de Manresa.  Unes jornades per a un gran aparador d’espectacles d’arrel tradicional que, com indica el seu nom, intenta abastar tot l’àmbit mediterrani, encara que, com és natural, amb una atenció especial a les propostes del país. Un inabastable (per a un individu sol) programa, obert a tothom, encara que pretén interessar sobretot als especialistes, és a dir, els tècnics, , els programadors, els agents, etc. La Fira, doncs, no es limita a aquelles actuacions que dèiem, sinó que preveu espais, serveis i iniciatives de treball per a aquesta mena de professionals.

Tot plegat, comporta que la major part de tot allò que tindrem a l’abast a Manresa estigui concebut amb un esperit de novetat, de renovació fins i tot, sempre tenint com a  base l’essència tradicional en major o menor mesura. De fet, aquest és el sentit bàsic de qualsevol fira: mostrar coses noves i facilitar que els potencials usuaris, o els que ho han de proporcionar a aquest públic, puguin veure o palpar directament aquest producte que han de vendre o consumir, segons el cas.

Al marge de tot això, la Fira també la podem interpretar com una mena de termòmetre de la vitalitat de la cultura popular o d’arrel. En aquest sentit, és evident que de neguit i d’idees no en falten, inclosos els àmbits que en aquest programa ens interessen especialment, sobretot pel que fa les cobles i els esbarts. Ara, només falta que, realment, ho puguem gaudir amb normalitat arreu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada