dijous, 21 de febrer del 2019

Revenja

[Un dos i seguit, 15-2-19]

Aquests dies, un bon grup de polítics i activistes socials catalans estan sent jutjats com a revenja per la impressionant mobilització popular que va culminar el dia 1 d’octubre del 2017. Allò que algú vol amagar és que tot plegat no és altra cosa que el fruit de la consciència i el compromís de bona part dels ciutadans de Catalunya i que els polítics (alguns, almenys) s’han limitat a respondre a aquest neguit popular.

Aquesta demanda cadascú l’ha expressat (o no) a la seva manera, però és lògic que s’hagi pogut apreciar més en determinats sectors, com ara el de la cultura popular, més conscienciat i culturalitzat de mena. Pel que fa al cas concret del sardanisme, sempre ha estat present en actes i manifestacions reivindicatius i, damunt, arran de l’existència de presos i exiliats polítics, el seu compromís ha estat molt més evident, fins i tot a nivell de la Confederació i de no poques entitats. Són activitats potser testimonials, però fruit de la idea que el silenci, a vegades, pot voler dir complicitat amb determinades agressions. Per això, a la majoria d’actes –des de ballades a concursos, passant per concerts i aplecs- s’interpreta La Santa Espina com a acte de queixa; s’ha anat a prop de les presons  per aportar escalf i ànims; s’han emès comunicats; s’han fet ballades i concerts reivindicatius i fins i tot s’ha anar a Brussel·les visitant el president Puigdemont i els altres consellers exiliats.

A nivell individual, pel que fa a noms coneguts és on hi pot haver hagut més por de represàlies, però no han mancat exemples ben ferms, com el músic Marcel Casellas, experimentat en velles batalles d’aquesta mena, qui ha impregnat el seu darrer disc –“Si són flors, floriran”- amb referències inequívoques. Quelcom semblant al tenora Jordi Molina, l’últim treball del qual porta un títol prou evident: “Retrat en groc”. Tampoc falta la cobla 1 d’octubre o la colla sardanista 9 de novembre.

No es tracta, ara, de fer una relació completa d’aportacions o de col·lectius implicats, però algú algun dia ho hauria de fer i parlar, entre moltes altres iniciatives, de la Cobla per la Independència o de les intervencions de dansaires a la Diada. Un panorama que , evidentment, no es limita a les sardanes i que, en conjunt, fa entendre que la solució, com ha dit algú, no és posar la gent a la presó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada