dijous, 6 de juny del 2019

Dones de cobla

[Un dos i seguit, 31-5-19]

A hores d’ara ja deu haver acabat la taula rodona que s’havia anunciat per aquesta tarda a la Casa de la Sardana, a Barcelona, amb el títol “Dones de nota”, amb la participació de tres dones músics: Anna Abad, Anna Costal i Maria Mercè Navarro. És tot un luxe per al sardanisme poder disposar d’un espai com aquesta Casa de la Sardana, ja que a més de satisfer totes les necessitats habituals de les entitats acollides, permet portar-hi a terme iniciatives com aquesta que havia de tractar sobre les dones a la música per a cobla, tant instrumentistes com compositores. Una activitat que no és aïllada, ja que darrerament és habitual que s’hi acullin actes ben diversos, poc o molt vinculats amb la sardana.

Un debat, el de la presència femenina a les cobles i als programes d’aquestes que mereixeria que es fes, també, de manera descentralitzada, és a dir, a diverses poblacions del país. Nosaltres ja hem anat posant granets de sorra, parlant-ne sovint. No sabem, encara, què s’haurà parlat en aquesta taula rodona, però imaginem que s’haurà constatat que la paritat encara és lluny, però menys que fa uns anys i encara serà menor com més reculem en el temps. És a dir, que es va millorant, amb una presència creixent de dones a les cobles, però en un procés encara molt lent.

També és evident que de dones compositores n’hi ha poques i que és ben complicat trobar-ne en els programes que s’interpreten a les ballades, aplecs i concerts. Sospito que, fora de casos molt concrets, el problema no és tant en les cobles com en factors externs, generals. Veiem com en moltes formacions sí que s’hi fitxen dones amb normalitat, de manera que sembla que si no n’hi ha més cal cercar les causes en circumstàncies i dinàmiques de la vida de cada individu fora de cada cobla que fan que tocar en una formació d’aquest tipus no acostumi a ser una prioritat, ja que ningú -ni homes ni dones- puden viure només d’això.

Però qui millor ens ho pot explicar és qui ho viu directament, com les tres participants en l’acte d’aquesta tarda, per exemple. Si tot va bé, divendres vinent comptarem amb, com a mínim, la presència de l’Anna Abad aquí, als estudis de Tarragona Ràdio per parlar d’això i de moltes coses més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada