dijous, 30 de maig del 2019

La força dels petits

[Un dos i seguit, 24-5-19]

Ja hem comentat moltes vegades el fet -evident, si ens aturem a observar-ho- que l’activitat sardanista segueix cicles o oscil·lacions d’intensitat, amb uns alts i baixos a cada població que no acostumen a coincidir ni en viles properes. Així,per exemple, molts recordaran que, sobretot als anys 70 i 80, van néixer molts aplecs nous al Baix Camp, en bona part fruit dels esforços de la colla Rosa de Reus i el seu Aplec a Muntanya, on cada any engrescaven el jovent d’un poble diferent per tal de muntar, conjuntament, un aplec que era itinerant per definició, però que sempre comportava la intenció de plantar, amb ell, una llavor. No en van ser pocs els casos, doncs, que aquella llavor va fructificar i van tenir una major o menor continuïtat.

Anys després, va ser la comarca del Tarragonès on van aparèixer molts nous aplecs: Salou, la Nou de Gaià, Torredembarra, Altafulla, el del Serrallo a Tarragona o Roda de Berà, que s’anaven afegint a altres més veterans. Tots aquests –a més d’algun altre intent que no va prosperar- segueixen endavant i cadascun amb la seva pròpia dinàmica, és a dir, amb aquells alts i baixos que dèiem. On sembla que es troben en un moment de notable engrescament és al Morell, no només perquè el seu aplec té ganes d’agafar volada (amb bones cobles, estrenes sovintejades o creació de cert caliu) i també s’hi fan ballades sovint i algun concert. Ara, s’han proposat aconseguir que la vila sigui Capital de la Sardana el 2022, la propera data que ha de decidir la Confederació Sardanista.

El repte és considerable, ja que estem parlant d’una població petita si la comparem amb les que fins ara han assumit aquesta responsabilitat. Això mateix es va comentar quan es va saber que Montblanc seria la capital de l’any passat, el 2018. Amb 7.559 habitants, la capital de la Conca de Barberà se’n va sortir força bé, però hem de tenir en compte que el Morell no en té ni la meitat, d’habitants: 3.649. És clar que allò que importa és la implicació real que hi tingui la població, començant per l’Ajuntament –sembla que el suport ja és oficial- i seguint per la resta d’entitats, no només les estrictament sardanistes. De moment, cal entendre que si s’ha fet la proposta això vol dir que al poble s’ha entès d’aquesta manera. Ànims!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada