dijous, 2 de maig del 2019

Misèries a banda

[Un dos i seguit, 26-4-19]

Ja ho sabem de cada any: a mida que va avançant la primavera, l’activitat sardanista i d’altres manifestacions tradicionals es va engrescant. Ara és temps, per exemple, de grans aplecs, tot mirant d’aprofitar, fins que no arribi el temps de màxima calor, aquest període de l’any amb un –almenys teòric- temps més propici per a les activitats a l’aire lliure.

Aquest cap de setmana n’hi ha diversos, d’aplecs, però un és especial, singular. És l’Aplec Internacional, que cada any porta una àmplia mostra de la cultura popular i tradicional catalana a una o altra ciutat europea, encara que l’any passat es va fer el salt de continent, fins a Washington. Enguany, des d’avui divendres i fins diumenge, la cita és a Copenhaguen, on ja s’hi havia estat l’any 2001. La diferència, a banda que la representació catalana sempre va variant, és que ara, i des del 2017, l’Aplec s’insereix en un festival que ja se celebra a la corresponent població acollidora, de manera que la situació en el calendari va variant, adaptant-se a cada cas.

A la capital danesa hi haurà una bona representació tarragonina: els castellers, amb els Xiquets de Tarragona; les sardanes, amb la colla juvenil “Nova Tarragona Dansa”; diferents elements del bestiari vallenc, amb la Unió d’Anelles de la Flama; les bandes, amb la de Camarles; i les corals, amb la coral Verge del Camí, de Cambrils.

Malauradament, igual que els dos últims anys, els organitzadors han hagut de suportar pressions per part de la diplomàcia espanyola, obsessionada, segons sembla, en perseguir tot allò que soni a català arreu del món, fins i tot unes activitats tant “perilloses” com les que es poden veure a Copenhaguen aquests dies. Misèries a banda, tot sembla indicar que serà una gran festa i una nova oportunitat de mostrar la cultura catalana  a d’altres terres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada