dimarts, 19 de novembre del 2019

Sense complexos

[Un dos i seguit, 15-11-19]

Segur que algú em retraurà que allò que comentaré avui en aquesta portada del programa ho he dit un munt de vegades: que sovint tenim nous exemples de projectes fets realitat caracteritzats pel neguit per treure més profit de les possibilitats d’aquesta formació musical tant peculiar que és la cobla tot superant l’esquema limitat de les sardanes i alguna obra lliure.

Efectivament, tenim la sort immensa que podem recordar-ho sovint i podeu estar segurs que seguirem fent-ho tant com calgui. Perquè la veritat és que allò que abans era anecdòtic, ara és més habitual i demostra la capacitat dels músics actuals de les cobles, així com les ganes que tenen de trencar esquemes i limitacions absurdes. A més, aquestes experiències més o menys agosarades no impliquen només a algunes cobles pioneres, ja que cada vegada més formacions de tot el país generen o participen en propostes que, com a mínim, són interessants. I tot això, sense que a ningú li hagi passat pel cap arraconar les ballades, els concursos o concerts clàssics.

Sens dubte, qui més ha fet feina en aquest sentit és la cobla Sant Jordi, però a hores d’ara és evident que no només és ella. Sense anar més lluny del passat cap de setmana, tenim diversos casos prou atractius: per un costat, l’estrena d’un nou espectacle per a cobla titulat «Pinzellades», basat en la fusió de la veu i el cant gòspel amb la cobla i un trio de jazz, amb la cobla Marinada, amb una experiència notable en fer coses diferents. El mateix diumenge, a Alcover, s’afegia club la cobla La Principal de Tarragona i un  espectacle ben singular amb el duet Formiga & Cigale.

I aviat, el proper dia 30, la cobla Reus Jove, també avesada a les experiències musicals de tota mena, serà l’eix musical de l’espectacle «Sardansa», que ha elaborat l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa amb la participació de colles sardanistes, esbarts, grups de dansa i corals. Un panorama prou encoratjador que només cal esperar que rebi el suport institucional i del públic que es mereix. Ells, tota aquesta gent que implica en aquests projectes ambiciosos i sense complexos hi posen la professionalitat, la il·lusió i l’empenta. A veure si ens en fem mereixedors tots plegats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada