dimarts, 12 de novembre del 2019

Un document esplèndid i entendridor

[Un dos i seguit, 8-11-19]

Diumenge passat va tenir lloc, a Valls, una d’aquelles cites que ajuden a mantenir l’ànim, que permeten afirmar que, malgrat tot, la sardana de competició és viva, que té uns valors importants, encara que injustament invisibilitzats per a molts. Em refereixo, ja us ho podeu imaginar, a la final del Campionat de Catalunya de sardana esportiva de les colles joves, és a dir: alevins, infantils i juvenils.

Tal i com ha passat moltes altres vegades a Valls, a darrera hora es va haver de traslladar el concurs a la sala Kursaal davant la inseguretat del temps. Això, que sempre frustra bona part de l’espectacularitat que sempre es busca en aquesta festa, va comportar un efecte positiu per als que ens agrada observar de prop com ho viuen els protagonistes, en aquest cas uns balladors que, sobretot els juvenils, es troben en un moment màgic d’esplendor física, experiència, passió per la dansa i la competició i il·lusió. A més, aquesta vegada no us heu de perdre el vídeo que corre per les xarxes sota el nom de “L’essencial és invisible als ulls”, realitzat per la Xènia Oliver, dansaire de la colla “Nova Tarragona Dansa”. És un document esplèndid i entendridor alhora sobre això mateix que deia: una visió sintètica però autèntica, filmada a Valls diumenge, sobre com preparen el concurs, com el ballen i com viuen els moments tensos de l’anunci de la classificació i, per tant quan es va saber quina seria la colla campiona.

La visió d’aquest vídeo i, és clar, la vivència directa del concurs, ens permet sentir la intensitat, l’esforç, l’alegria o la decepció d’uns joves vitals i apassionats, com correspon a la seva edat. I no podem evitar imaginar com podrien ser les coses per a aquesta mena de grups si tinguessin més suport, no només econòmic, sinó de reconeixement, que aquest jovent ferm i amb ganes de menjar-se el món no tinguessin la sensació de ser ignorats.

És clar que el fet que qualsevol cosa surti per televisió no és garantia absoluta de res. Diumenge, per exemple, mirant el telenotícies per veure si, per aquelles coses, es feia esment de la final de Valls, sí que hi vaig poder veure cròniques d’algunes activitats esportives molt respectables i mereixedores d’això i molt més, és clar, però que no havien atret ni una quarta part del públic que s’havia desplaçat a la sala Kursaal un matí de vent molt emprenyador.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada