dijous, 15 de desembre del 2016

Colles singulars a Artés

[Un dos i seguit, 9-12-16]

El concurs de colles sardanistes d’Artés, celebrat, com és tradicional, dijous passat dins la gran festa que és l’anomenat “Sarau Artesenc”, té lloc quan el Campionat de Catalunya ja s’ha completat i els grups que hi participen ja donen per acabada del tot la temporada. Ara, arriba el moment de descansar, en molts casos viure activitats extrasardanistes i de caire interior de les entitats, tot esperant que un cop hagi passat el cicle nadalenc es tornin a programar assajos i, possiblement, nous plantejaments per a la nova temporada.

Aquesta situació atípica en el calendari del concurs d’Artés ha fet que compti amb poques colles d’aquelles que comentem del Campionat. L’alt nivell d’exigència d’aquesta competició, sobretot per a les que, a més, participen en el concurs de punts lliures, fa que els dansaires acabin amb moltes ganes d’oblidar-se per unes setmanes del ritme frenètic d’assajos i viatges a concursos per tot el país.

Sortosament, però, el món de les colles és més divers del que pot semblar a primer cop d’ull i, realment, hi ha colles de moltes menes. A Artés, per exemple, s’hi apleguen algunes que potser havien estat molt competitives en altres temps, però per diverses raons no van poder (o no els va interessar) seguir aquella dinàmica. Mentre moltes van plegar, aquestes segueixen a un ritme molt més pausat: des de les que es fan  un fart de fer concursos lliures fins a les que només surten a un o dos concursos al cap de l’any. Fins i tot n’hi ha que només fan exhibicions o s’apunten a trobades de colles veteranes.

En alguns casos, es tracta de colles plenes de velles o no tant velles glòries, formades per dansaires excel·lents que no es poden estar de ballar bé amb gent que balla bé i no han perdut el gust per la competició, encara que sense l’estrés de la lliga de sardana esportiva. Una actitud que mai es pot assegurar que sigui permanent, tant en un sentit com en l’altre, tal i com s’ha demostrat darrerament amb algunes colles veteranes que han revolucionat la seva categoria del Campionat de Catalunya. Són dansaires experimentats, encara amb unes mínimes condicions físiques, que després d’haver-se deslliurat d’obligacions familiars o d’estudis, poden tornar a assumir determinat grau de compromís. I, en molts casos, com hem dit, amb magnífics resultats. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada