dimecres, 28 de novembre del 2018

Ballar sardanes és (relativament) fàcil

[Un dos i seguit, 23-11-18]

Ballar sardanes és relativament fàcil. Tal i com gairebé tothom sap, es tracta de fer dos tipus de passos, els anomenats curts i els anomenats llargs, a més dels corresponents moviments per canviar de tirada, és a dir, les repeticions de la música que cal anar seguint. Els neòfits aviat comproven que aquesta senzilla teoria resulta més complicada quan s’ha de portar a la pràctica amb certa gràcia i tot seguint el compàs. Res que no es pugui superar amb un mínim de constància i, si pot ser, millor amb un mestre al costat. Us podria posar algun exemple d’individus més aviat negats per a la dansa en general (ehem!) que han arribat a ballar acceptablement bé sardanes i, fins i tot, al més alt nivell competitiu.

Des del primer moment, però, hi ha hagut balladors de sardanes més agosarats i traçuts que s’han empescat passos diferents, alternatius als esmentats curts i llargs, però sempre seguint el compàs i les tirades d’una sardana normal i corrent. I allò que molts feien de manera més o menys espontània a les ballades i aplecs, va acabar transcendint als concursos. En aquests, sovint s’hi han programat sardanes reservades a aquesta modalitat, com un atractiu més de la competició.

Els anomenats “punts lliures” sempre han tingut detractors, sovint força apassionats, aferrissats defensors de la puresa de la sardana, però el cert és que no se n’han sortit. La veritat és que els practicants dels “punts lliures” de cap manera pretenen substituir la manera tradicional de ballar, entre altres coses perquè fer punts és molt exigent físicament i requereix que tots els que formen una anella ballin els mateixos punts per tal de gaudir-ne i que no sigui una disbauxa.

El cert, però, és que quan es dominen, els “punts lliures” ballats per una colla mínimament competent resulten espectaculars per als espectadors i gratificants per als que els practiquen. El lloc ideal per comprovar-ho és el concurs específic que cada any clou el Campionat de Catalunya i que enguany serà aquest diumenge al matí a Montblanc, l’actual Capital de la Sardana. Una festa especialment concebuda per a que sigui tot un espectacle, no només per les sardanes que ballaran –i com les ballaran!- les colles, sinó per la manera de presentar-lo i per l’escenari: un pavelló amb entrada lliure on serà més fàcil admirar les anelles.

En definitiva, val molt la pena no perdre’s les agosarades coreografies que han preparat algunes de les millors colles del país, entre les quals una de tarragonina, la “Nova Tarragona Dansa”, a la categoria juvenil. Imprescindible!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada