dijous, 21 de març del 2019

Ni fred ni calor

[Un dos i seguit, 15-3-19]

Tot i que sembla que hi va haver algun precedent de colles al segle XIX, les colles sardanistes de competició mínimament organitzades amb aquest objectiu van aparèixer a inicis del XX. Però va ser després de la Guerra Civil quan hi va haver un gran esclat en el nombre d’anelles, segurament a causa de la manca d’altres entreteniments similars i que era de les poques vies d’expressió catalanes a l’abast dels ciutadans. Fou un creixement desmesurat, excessiu, al qual seguiren altres períodes de major normalitat, però també de creixent complexitat, amb un sistema de campionats, categories i normes amb certes similituds amb les competicions esportives, Això i que, cada cop més, la manera de ballar d’aquestes colles es va anar fent més exigent, molts ho qualifiquen, precisament, de sardana esportiva.

Ja fa temps que les colles de concurs, esportives o com les vulguem anomenar, no són tant nombroses com aquells anys tan especials, ni tan sols si ho comparem amb deu o vint anys enrere. Aquesta situació, en principi, la podem considerar normal si tenim en compte les moltes altres opcions, ara sí, existents. S’explicaria, així, l’estabilitat que s’observava els últims anys en el nombre de colles que participen en el Campionat de Catalunya.

Ara bé, si entrem a fons en la dinàmica de les colles i assumint que cada grup és tot un món amb la seva casuística particular, potser veuríem que potser s’hauria pogut fer molt més per preservar aquesta activitat i la riquesa associativa que encara ara, malgrat tot, representa. Podem suposar que es reconeix aquest valor, però massa sovint sembla que més aviat es veu com un col·lectiu d’uns quants que s’ho passen bé fent una activitat determinada i sense cap altra importància. Una importància “altra” que sí es reconeix en molts col·lectius de tota mena sense sortir del camp de la cultura tradicional. No hi ha, posem per cas, els mecanismes necessaris perquè, tal i com apuntàvem la setmana passada, quan una colla sardanista tarragonina participarà a l’Aplec Internacional de Copenhagen a finals d’abril representant Tarragona i Catalunya, els seus balladors s’hagin de rascar la butxaca el doble, per exemple, que ho han de fer els que són castellers. I no és un cas aïllat, precisament.

Potser això explica, almenys en part, que aquesta propera temporada calgui lamentar la baixa de tres colles a la categoria Gran del Campionat de Catalunya i tres més a la Juvenil. I, a molts, això no els farà ni fred ni calor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada