[Un dos i seguit, 7-2-25]
Potser alguna vegada us haureu preguntat quantes sardanes hi ha escrites. El cas és que a la base de dades accessible per internet boig.sardanista.cat hi consten més de 32.500 títols, una xifra impressionant, encara que potser una part d’aquest material s’hagi perdut per les diverses vicissituds patides pels arxius, però sigui quin sigui el nombre, segur que segueix sent considerable. L’arxiu de l’entitat Músics per la Cobla, que sembla que és el més important, disposa de les particel·les de 16.912 títols de sardanes i música per a cobla, amb 2.452 autors.
Malgrat això, se segueixen escrivint sardanes i, com passa en tot aquest immens bagatge que dèiem, segueix havent de tot: des de música intranscendent, per dir-ho benèvolament, fins a autèntiques joies de gran qualitat, amb totes les gradacions que vulgueu entremig. Part de la responsabilitat d’aquesta riquesa musical és fruit dels concursos musicals, una activitat que ara viu un notable renaixement. Si fa poc us anunciàvem la convocatòria a Constantí del Premi Centcelles de Composició Musical, que per primer cop estarà dedicada a la música de cobla, també des conformava una nova edició del Premi Musical de Composició Sardanista de les Viles de Banyoles i Ceret Manel Saderra Puigferrer, ara se n’anuncien dos més: el Primer Concurs de Composició de Sardanes Obligades de Riudellots i el Concurs de Composició per triar les sardanes oficials de celebració de les 75 edicions del concurs de colles de la Catedral de Barcelona, aquest amb doble convocatòria: una per a autors joves i una altra per a majors de 30 anys.
I tot això s’afegeix a altres iniciatives escampades pel país, com ara el Concurs d’Agramunt o el que va organitzar pel Grup Sardanista Mirant al Cel, del qual ja es va anunciar la voluntat de continuïtat. Benvinguts siguin aquests certàmens si ens aporten música nova, és a dir, si es tracta de sardanes que aportin alguna cosa més que repetir els esquemes i les estètiques de sempre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada