divendres, 12 de novembre del 2021

Notícies

 [Noticiari no emès]

- El Campionat de Catalunya de colles sardanistes 2021, Memorial Joaquim Tristany ja ha completat un dels capítols més importants amb la final de les colles Grans celebrada diumenge passat a Balaguer i on es va proclamar campiona la colla barcelonina «Mare Nostrum». Una final de les més emocionants, ja que la classificació general prèvia al concurs presentava, al capdamunt, la colla «Violetes del Bosc», també de Barcelona, encara que amb només un punt de diferència.

- De fet, hi havia una possibilitat perquè «Mare Nostrum» aconseguís el títol: havia de guanyar les tres sardanes del certamen, cosa que va aconseguir. Amb aquesta victòria ja comptabilitza nou campionats, mentre que la seva colla predecessora, la «Xaloc», havia aconseguit vuit títols a la dècada dels 90. Tanmateix, la suma d'ambdues formacions (17 campionats), queda lluny del domini històric de «Violetes del Bosc», amb 44 campionats des que va aconseguir el primer el 1959.

- Cal remarcar, també, que la colla «Tarragona Dansa», que  ha tornat a competir enguany després de diversos anys sense fer-ho, va aconseguir mantenir el cinquè lloc, una posició prou satisfactòria tenint en compte la joventut dels seus components, acabats d’ascendir de la categoria Juvenil on havien competit fins abans de la pandèmia.

- A la classificació «Mare Nostrum» té 15 punts, mentre que «Violetes del Bosc» 17. La tercera posició ha sigut per a «Mans Amigues», de Cassà de la Selva, amb 33 punts. Les altres colles, per ordre de classificació han sigut «Mirant al Cel», de Sabadell, amb 46 punts i mig; «Tarragona Dansa», de Tarragona, amb 56 punts; «Xàldiga», de Barcelona, amb 60 punts; i «Dansaires del Penedès», del Vendrell, amb 77 punts. Per cert, que aquesta darrera colla també s'ha reintegrat al campionat després de més de 20 temporades d’absència. 

- I aquest diumenge, una altra gran final: la de les colles joves a Valls. Sens dubte, el major punt d’emoció estarà en les colles Juvenils, ja que la tarragonina «Nova Tarragona Dansa» hi arriba  encapçalant la classificació, però seguida per molt de prop per les altres colles, especialment la barcelonina «Maig».

- Efectivament, la «Nova Tarragona Dansa» es presentarà a Valls amb tres punts, mentre que la «Maig» en té només cinc. Segueix, en tercer lloc, la colla «Cabirols», de Sabadell, amb vuit punts i mig; «Il•lusions», de Cassà de la Selva, amb 11; «Montgrí», de Torroella de Montgrí, amb 15; i «Brots de Dintre el Bosc», de Manresa, amb 18.

------------------------

- Pel que fa la categoria Alevina, hi competiran les colles «Dimoniets», de Lleida; «Trapelles», de Sabadell; «Xamosa», de Barcelona; i «Xerinola», de Tarragona. En Infantils, estan inscrites les colles «Escarlata», de Lleida; «Montgrí Mini», de Torroella de Montgrí; «Petits Amunt i Crits», de Terrassa; «Petits Tarragona Dansa», de Tarragona; i «Taps», de Cassà de la Selva.

- En el cas de les colles lliures, a Valls hi estan inscrites les colles Grans «9 de Novembre», de Barcelona; «Amunt i Crits», de Terrassa; «Dansaires del Penedès», del Vendrell; «Dintre el Bosc», de Manresa; «Mans Amigues», de Cassà de la Selva; «Tarragona Dansa», de Tarragona; i «Bell Esplai», de Valls, aquesta fora de concurs.

- Finalment, les colles Veteranes lliures seran «Continuïtat», de Terrassa; «La Lira Vendrellenca», del Vendrell; i «Toc de Dansa», de Tarragona.

--------------------

- La Confederació Sardanista de Catalunya i la Fundació Sardana han fet pública una nova convocatòria d'ajudes per editar materials discogràfics. Aquestes ajudes són per al 2022 i són tant per a cobles com per a entitats. Com en les convocatòries anteriors, les ajudes per a cada volum són de 400 € fins que s'exhaureixi la partida pressupostària assignada. Només en el casos dels discs dobles l'import augmenta fins a 600 €.

- Com a contrapartida, l'impulsor de l'enregistrament proporcionarà 70 unitats a la Confederació, que els distribuirà entre els informadors sardanistes per promocionar-lo. Els beneficiaris han d'incloure el logotip de la Confederació i el de la Fundació Sardana en un lloc visible de la caràtula posterior del disc, tot fent-les constar com a entitats col·laboradores.

- Per aspirar a l'ajuda cal omplir una fitxa en què es demanen diverses dades, així com una descripció del contingut del volum. Aquest document s'ha d'enviar al correu electrònic de la Confederació, és a dir, info@confsardanista.cat. Si qui promou el disc "és una entitat sardanista, tant la cobla que efectua la gravació com l'entitat impulsora han de ser associades a la Confederació". Si és una cobla, aquesta ha de formar part de l'Associació de Cobles de Catalunya. En altres casos, projectes o iniciatives de naturalesa diferent (inclosa l'edició de llibres) el demandant ha d'exposar la singularitat del projecte a la secretaria de la Confederació per valorar la idoneïtat".

--------------------

- Aquest dilluns 15 de novembre se celebrarà el concert del Memorial Joaquim Serra, al Casino l'Aliança del Poblenou de Barcelona, amb una obra per a cobla d'estrena del compositor Sergi Cuenca i Gallego. La composició es titula Divertiment per a cobla i segons el propi Cuenca és talment el que ha viscut escrivint-la.

- Sergi Cuenca és pianista, compositor i director i ha estat molt relacionat amb el sector del teatre musical, amb la participació a espectacles com Chicago, Hair o El rey león. Actualment és l'assistent del director titular del Gran Teatre del Liceu, Josep Pons.

- La part musical correspon a les cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, amb Joan Torras a la percussió. La direcció recau en Bernat Castillejo i el propi Sergi Cuenca. El Memorial Joaquim Serra vol recordar aquest compositor i el seu llegat, per això, cada any es fa un encàrrec a un compositor que, normalment, és aliè a l'àmbit de la música de cobla per difondre-la.

- A les edicions precedents hi han tingut presència autors tan coneguts com Albert Guinovart, Pedro Pardo, Joan Albert Amargós, Francesc Burrull, Joan Vives, Víctor Cordero o els americans Kevin Kaska i Louis Stewart, així com l'anglès Tim Garland, entre d'altres.

-----------------------

- El pianista i compositor Albert Guinovart s’ha fet mereixedor del guardó Agustí Borgunyó, que atorga l’entitat Sabadell més música i que es va lliurar diumenge passat al Teatre Principal d’aquella ciutat durant un concert de la Cobla Simfònica Catalana.

- Sabadell, més Música és una associació sense ànim de lucre, constituïda per tal de promoure activitats adreçades al foment de la música lliure o simfònica per a cobla. Entre altres activitats, per tal d'estimular o reconèixer els valors musicals de persones o entitats que treballen amb els mateixos objectius, es lliura cada any el Premi Nacional Agustí Borgunyó.

------------------

- Ja hem apuntat que diumenge la Unió Anelles de la Flama de Valls celebrarà el 50è Concurs de Colles Sardanistes a la plaça del Pati. Doncs bé, aquest concurs serà el tret de sortida del 50è aniversari de l’entitat. Així, al llarg de 2022, s’ha previst dur a terme actes extraordinaris entre les Festes Decennals, la segona quinzena del mes de maig, amb els actes centrals en escaure’s la data fundacional, la Festa Major de Sant Joan, la Fira de Santa Úrsula i les festes anuals de la UAF, al desembre.

- El cartell anunciador del 50è Concurs és obra del dissenyador vallenc Edu Vidiella, qui ha generat una sèrie de fins a 50 variants del mateix cartell i cada variant funciona com a homenatge a cada una de les edicions que s’han anat fent del concurs de colles entre 1971 i 2021. La base de tots els cartells és la mateixa, però variant l’estampat de fons, una oda a les petjades resultants a l’hora de ballar sardanes, no sols el moment del ball, sinó l’entrada al galop, les pauses abans de començar i fins i tot les possibles imperfeccions que puguin sorgir durant l’actuació. Edu Vidiella també és l’autor de la nova imatge gràfica de l’entitat i del logotip commemoratiu del 50è aniversari fundacional que se celebrarà al llarg de l’any 2022. 

-----------------------------

- “Cor de Vellut” serà el títol del documental que ha produït l’Esbart Santa Tecla per treure a la llum el treball i la manera de fer de Jaume Guasch, director i impulsor de l’entitat durant més de trenta anys a qui des de l’entitat es creu que se li devia un reconeixement  per la feina feta i enguany que fa deu anys que va traspassar s’ha dut a terme aquest audiovisual. 

- Aquest film s’estrenarà el proper dia 8 de desembre al Teatre Tarragona dins la programació del XXI Festival Internacional de Cinema de Tarragona, el REC. Les entrades estaran disponibles properament al mateix web del festival: festivalrec.com


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada