[2-10-10]
L’últim número de la revista digital “Tornaveu”, que publica l’Ens de Comunicació Associativa, ens ofereix un interessant editorial que planteja una qüestió d’aquelles que tothom del món associatiu sap i pateix però pocs gosen comentar públicament. Bàsicament, analitza l’impacte de la crisi en el suport a les festes tradicionals.
Constata que aquest estiu s’ha notat força que les festes majors han patit la manca de recursos municipals i que no hi ha diners per a moltes activitats considerades supèrflues. Recorda que “hem superat tres dècades de democràcia municipal i que els ajuntaments sorgits de les eleccions municipals del 1979 van heretar unes estructures municipals obsoletes, incapacitades per a resoldre els problemes immediats de la ciutadania, però la desastrosa situació econòmica en què es mouen actualment també és conseqüència de la seva gestió”. Assegura l’editorial que precisament és a les partides d’esport i cultura que ara es retallen on l’acció municipal ha provocat un canvi de model incoherent. L’intervencionisme en el camp de l’esport es prou conegut i no ho és menys el que s’ha produït en el camp de les festes i la cultura. Són dues activitats que tenen rendibilitat política. La contractació dels espectacles es fa des del criteri de l’interès polític.
L’editorial de la revista “Tornaveu” es queixa, entre altres coses, que s’ha trencat el model tan nostre de l’autogestió de la cultura i una mostra és que mentre es no es dubta a dedicar grans esforços a segons què, que vesteix molt i té impacte mediàtic o permet lluir els polítics en eterna campanya, altres resten oblidats i pateixen les restriccions.
Us recomanem una lectura atenta i completa d’aquest text, però per si en teniu algun dubte del que denuncia, només cal que aneu avui mateix a passejar pel carrer Mallorca de Tarragona i els seus voltants i, és clar, demà, més o menys al mateix lloc, a més de les actuacions que són la festa autèntica, pareu atenció en el context.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada