dilluns, 5 d’agost del 2024

Torna el festival Amb so de cobla

[Un dos i seguit, 26-7-24)

Ja és un clàssic de cada estiu: els molts festivals musicals que s’escampen pel país i amb tota mena de formats, estils i volum. N’hi ha de força veterans, alguns multitudinaris, altres més reposats, no falten aquells amb cert aire elitista, ni els que més val anar-hi preparats per passar-hi dies, etc. L’oferta és tan important globalment parlant que fins i tot hi ha diaris i revistes que publiquen un bon tou de pàgines especials.

Doncs bé, enmig d’aquest bosc difícil d’abastar, també hi ha un festival dedicat a la cobla, un cartell que enguany ja serà el vuitè i que anirà del 6 al 10 d’agost a Palamós. No el veureu gaires vegades anunciat pels mitjans generalistes, com acostuma a passar en aquest gènere, sigui el que sigui allò que es faci. I això val la pena remarcar-ho, perquè Amb so de cobla. Festival de cobla de Catalunya, que és com s’anomena, té l’objectiu essencial de presentar les mil i una possibilitats que permet una cobla, però sense oblidar eel concert estàndard amb el repertori més selecte de sardanes i música per a cobla. Si visiteu el web del festival podreu veure, a més de la informació pertinent del programa d’aquest any, un recull dels cartells anteriors, una bona manera de comprovar la gran quantitat d’experiències diferents -diferents de veritat!- que s’han fet realitat els últims anys i en les quals, d’una manera o altra, hi és present una cobla sencera, augmentada o només una part, però sempre en col·laboració amb artistes que poden anar del jazz al funk, passant per cantautors o la rumba, per dir només uns quants exemples. 

I això s’ha fet amb noms sovint ben coneguts, com Kepa Junkera, Roger Mas, Cris Juanico, Llibert Fortuny, Albert Guinovart o la Dharma. Que ningú pensi que aquest festival és una gran dosi de cobla «pura» i pateixi per tenir-ne una sobredosi. Res d’això! És un aplec de propostes diverses, a vegades agosarades, altres sorprenents i sempre tenint present, això sí, la tímbrica d’uns instruments propis d’aquest país que mereixen ser tinguts en compte més enllà dels convençuts de sempre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada