dimecres, 10 de juny del 2020

Històries de confinament

[Un dos i seguit, 5-6-20]

Que el confinament seria dur per a tothom ja ens ho podíem imaginar. Que aquesta situació comportaria conseqüències negatives, ens ho temíem. Com en molts altres aspectes, en el món de la cultura el tall ha estat singularment sobtat, deixant tothom que hi treballa desprotegit i, a més, amb la negra perspectiva que seran els últims en qui s’hi pararà atenció per, potser, fer-hi alguna cosa.

Al marge d’aquest panorama, però, la situació, que ha afectat, poc o molt, a tothom, també ha tingut algun efecte interessant. Sense moure’ns d’allò que aquí ens ocupa –sardanes, música per a cobla i esbarts-, l’aturada absoluta d’actes públics no ha significat que balladors i músics s’hagin resignat a no fer res. La setmana passada ja varem apuntar algunes iniciatives interessants, des de les més diguem-ne casolanes fins altres de certa complexitat. Les noves tecnologies han permès, per exemple, que moltes cobles o músics en solitari i en formacions reduïdes o més complexes hagin divulgat interpretacions força interessants enregistrades des de casa de cadascú.

També els balladors han fet anelles virtuals, mentre que els més assabentats dels títols i els autors han competit en concursos i endevinalles. S’han fet cursos de les qüestions més diverses, conferències i autèntiques classes magistrals. Els que han anat per feina, a banda d’anar seguint les canviants i, a vegades, caòtiques instruccions oficials, han anat pensant què calia suspendre, què ajornar i resen per tal que allò previst per als propers mesos es pugui salvar i, potser, afegir-hi alguna de les coses aparcades per la pandèmia. També s’han fet reunions de treball o assemblees en situació de confinament, un cop més amb el suport de la tecnologia.

I així, mentre ens sentim confosos per la perversa combinació de les ganes de tornar a alguna mena de normalitat i la por de no córrer massa, seguim avançant en un calendari ple de cites cancel·lades, la desesperació dels músics i els maldecaps dels responsables d’entitats i colles per veure què se’n podrà salvar de tot plegat.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada