En aquest blog s'hi publiquen articles, notícies i comentaris, amb opinions personals de l'Àngel López i Lluís. Molts, els que van encapçalats amb una data, són els articles editorials del programa "Un dos i seguit", que s'emet els divendres per Tarragona Ràdio, a partir de les nou del vespre, amb repeticions els dissabtes a les 12 del migdia i els diumenges a les 10 del matí.
dilluns, 14 d’abril del 2025
Mancances flagrants
dimarts, 8 d’abril del 2025
Nou Campionat
dimarts, 1 d’abril del 2025
Una tensió permanent
dissabte, 22 de març del 2025
Felicitats, Robert!
dilluns, 17 de març del 2025
Aprendre d'allò que funciona
diumenge, 9 de març del 2025
A la plaça, tots hi cabem
diumenge, 2 de març del 2025
Els que arrisquen
[Un dos i seguit, 28-2-25]
El sardanisme és un àmbit d’activitat cultural força ric i variat, que va més enllà d’uns que toquen i uns altres que ballen i ja està. Hi ha concerts, hi ha concursos de colles, entitats que promouen sardanes i altres coses... En definitiva, és un conjunt associatiu gens menyspreable en nombre i diversitat, cosa que comporta, lògicament, l’existència d’un nombre important d’activistes i professionals per tal que tot això funcioni. Organitzadors, balladors de competició o de plaça (ocasionals o no), intèrprets de les cobles, compositors, gestors, etc.
Sense menysprear el més mínim aquestes funcions diguem-ne estàndard, també cal saber veure el paper, sovint brillant, que han fet, que fan i espero que facin en el futur, algunes individualitats generadores d’idees i activitats que destaquen per la seva originalitat i que, sovint, esdevenen gairebé imprescindibles. No dic, tampoc, que ho facin tot ells, que a vegades també, però s’ha de reconèixer, quan es dóna, aquest paper estratègic de determinats personatges.
Parlo de gent com l’enyorat Antoni Anguela, que va iniciar el servei d’informació per a aquells que, precisament, informem sobre la sardana; en Jordi Puerto i La Sardana de l’Any, també continuada per altres entusiastes; pel Santi Arisa i la Sardanova; i per altres més recents i plenament actuals com Josep Loredo i la seva impressionant base de dades de músics, o en Joan Aranda i la plataforma S21.cat. Ja sé que n’hi ha molts més, que en pocs casos la feina ha estat d’una sola persona i que tots ja han rebut reconeixements per allò que han generat, però el que m’agradaria significar és aquest punt d’originalitat i de valentia que cal per portar a la pràctica coses que molts poden tenir al cap però, de fet, són poquíssims aquells que, de veritat, s’arremanguen i arrisquen.
diumenge, 23 de febrer del 2025
Col·legues
[Un dos i seguit, 21-2-25]
Aquests dies s’ha fet realitat un dels millors homenatges que es poden fer a un compositor, en aquest cas en Jesús Ventura: que s’interpreti i s’enregistri la seva obra completa i fer-ho amb tots els ets i uts tècnics i de difusió. Efectivament, ja podem escoltar en CD totes les sardanes que va escriure aquest personatge singular que va ser el Jesús, desaparegut prematurament i l’activitat del qual va abastar, amb solvència, terrenys molt diversos al voltant de la sardana i de la cobla.
En el seu moment, quan encara estava en plena activitat, els companys de la Mediterrània ja el van obsequiar amb un primer volum amb sardanes seves, i ara també és la Mediterrània la que ha tingut cura de la resta de composicions, presentades en un esplèndid àlbum doble. Música de la bona, sempre atractiva per escoltar i per a ballar, però que només és una de les seves facetes, com he dit: també va ser instrumentista de tible i de flabiol, va dirigir cobles, va arranjar danses catalanes, va presentar durant anys un programa de ràdio, va escriure un llibre sobre la història de la sardana a Barcelona, va dirigir entitats...
I una d’aquestes entitats, que va fundar junt amb altres elements ben valuosos, és tot un luxe per a tota cultura i més en una de tan soferta com és la catalana i, encara més, la cobla: és l’associació Músics per la Cobla, amb una tasca immensa per dignificar la música per a cobla, tant pel que fa a la recuperació de músiques oblidades i la seva restauració i catalogació, com en la formació d’una cobla només per a enregistrar música de qualitat, sovint oblidada.
Es tracta de persones úniques, que quan desapareixen deixen un buit gens tòpic i amb un llegat que ens obliga a no desaprofitar-lo i, si pot ser, fer-lo progressar.
diumenge, 16 de febrer del 2025
I així ens va....
diumenge, 9 de febrer del 2025
Un munt de sardanes
diumenge, 2 de febrer del 2025
L'avorrit debat de les sardanes balladores
dimarts, 28 de gener del 2025
El Premi Centcelles de Composició 2025, dedicat a la música per a cobla
dilluns, 20 de gener del 2025
La sardana mereix molt més
[Un dos i seguit, 17-1-25]
Aviat farà dos anys que es va posar en marxa S21.cat·Sardanisme per al segle 21, un espai a la xarxa que es defineix com un espai obert de pensament analític i col·laboració entre voluntaris per crear, treballar i promoure noves eines i formats per apropar el sardanisme a la societat del segle 21. Hi destaca el seu fòrum de debat, creat més tard, de tal manera que és possible discutir, exposar o opinar sobre la sardana d’una manera ordenada i fàcil d’utilitzar. Tanmateix, aquesta eina vol ser molt més i ha anat afegint elements sempre interessants, des d’entrevistes a un directori de programes de ràdio sardanistes, passant per una fototeca.
Ja n’hem parlat molts cops i sempre l’hem considerat una oportunitat de intercanviar idees i experiències, proposar coses i un llarg etcètera que, com dic, va creixent. Ara bé, sorprèn comprovar que la participació no és, ni de lluny, la que caldria, ni la que hauríem d’esperar d’un sector tant important com és el sardanisme. Hi ha força gent inscrita, però els que hi aporten alguna cosa són molts menys, moltíssims menys. Costa d’entendre que amb la quantitat d’aficionats, músics, caps de colla estudiosos o organitzadors que hi ha plenament actius arreu del país, només una ínfima part senti la necessitat de dir-hi alguna cosa.
Aquest fenomen em sembla la mostra més greu de decadència que es pugui produir. I el més trist de tot plegat és que crec que si bé hi ha problemes, aquesta abstenció generalitzada no és gens representativa de la vitalitat que, malgrat tot, tenen el sardanisme i el món de la cobla. Realment incomprensible. Es podria pensar que molts van quedar escaldats d’anteriors espais de debat que van degenerar de tal manera que semblaven una premonició d’allò que han esdevingut la majoria de xarxes socials actualment. El temps, però ha passat, com sempre implacable, i no crec que això passi a l’S21.cat tal i com està concebut i tal i com s’han anat desenvolupant els debats fins ara. Perquè d’haver-ne n’hi ha hagut, però estic segur que la sardana mereix molt més.