dissabte, 14 de maig del 2022

Mig segle de Flama

[Un dos i seguit, 13-5-22]

El 28 de maig de 1972 es va celebrar el Primer Concurs Nacional de Colles Sardanistes de Valls, amb el qual es presentava en societat l’entitat Unió d’Anelles de la Flama, nom que responia a la unificació de diverses rotllanes (Petits Vallencs, Rebrots de Joventut i Dansaires de l’Alt Camp), lligades simbòlicament per l’element característic de la flama. Enguany, doncs, se celebra el mig segle d’activitat ininterrompuda.

Des d’aquell moment inicial han passat moltes coses arreu, evidentment, però també al voltant d’aquesta entitat. El concurs segueix actiu i, de fet, és un dels més importants del calendari competitiu actual; les colles, que en van arribar a ser un bon grapat, han viscut moments de glòria i, encara que actualment només en resta activa una, la Bell Esplai, encara es prodiga poc en les actuacions; es realitzen cursets i diverses ballades al llarg de l’any.

Però allò que ha significat la Unió Anelles de la Flama és que ha esdevingut una de les entitats més potents del país en el terreny de la cultura popular i tradicional. Es responsabilitza de la major part dels elements del Seguici vallenc, que són una quantitat realment respectable, des dels Gegants de la Ciutat, els Diables, el Bou, la Mulassa, l’Àliga, etc. També fan possible el Seguici Petit, grups de grallers i timbalers, set elements més propis del carnaval i el que anomenen “nova tradició”, com el Gegant del Calçot, per exemple.

Potser molts hauríem esperat que aquesta embranzida s’hagués aprofitat per potenciar encara més l’aspecte sardanístic, però també som conscients de les dificultats específiques (parlem d’una terra on sembla que els castells ho acaparen tot) i que hi ha exemples on el balanç ha estat pitjor. De fet, ens consta que sempre tenen present el seu origen sardanista i podem comprovar que això ho demostren organitzant, com he dit, un concurs gens rutinari, on sempre impliquen algun d’aquells elements festius que porta l’entitat i han aconseguit que les colles joves sempre tinguin la final de Valls com una cita atractiva més enllà, fins i tot, dels resultats. I, dissabte vinent, amb l’espectacle que anuncien d’inici de la celebració al Teatre Principal hi tindrà un paper rellevant la cobla Reus Jove. Felicitats!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada