En aquest blog s'hi publiquen articles, notícies i comentaris, amb opinions personals de l'Àngel López i Lluís. Molts, els que van encapçalats amb una data, són els articles editorials del programa "Un dos i seguit", que s'emet els divendres per Tarragona Ràdio, a partir de les nou del vespre, amb repeticions els dissabtes a les 12 del migdia i els diumenges a les 10 del matí.
dimarts, 24 de desembre del 2024
Una bona manera d’acabar l’any!
dimarts, 17 de desembre del 2024
Per fi, el nou web
dissabte, 7 de desembre del 2024
El selvatà Miquel Massana, nou director de la cobla Sant Jordi
[Un dos i seguit, 7-12-24]
Les comarques de Tarragona han aportat alguns noms importants a la música catalana i, fins i tot, universal, com és el cas dels germans Pau i Enric Casals o Robert Gerhard, per dir-ne només els més coneguts. Aquests i molts altres han tingut, en major o menor mesura, alguna relació amb la sardana i la cobla, però ja és més estrany trobar noms destacats preferentment en el món de la cobla. Potser el primer exemple que ens vindrà al cap serà Tomàs Gil; i ja per als més entesos, autors com Agustí Causí, Josep Gols, Agustí Cohí Grau... Entre els contemporanis, és evident que cal citar l’Alfred i l’Anna Abad, presents a la majoria de programacions de plaça els últims anys, i potser també el prioratí Amadeu Escoda.
Ja costarà més trobar algun intèrpret o algun director de cobla que s’hagi significat, més enllà dels noms que he esmentat, entre els quals hi ha hagut instrumentistes i directors. Per això crec que és molt bona notícia la que ja avançàvem la setmana passada que ens deia que el músic de la Selva del Camp Miquel Massana és el flamant nou director de, ni més ni menys, la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, considerada (sent prudents) una de les millors formacions actuals.
Nascut el 1991, el Miquel va començar, pel que fa la cobla, com a intèrpret de tible a La Principal de Tarragona, però el cert és que amb pocs anys ha desenvolupat una carrera impressionant. Ell es defineix com a pianista i director que treballa en el món simfònic, líric i de cobla, destacant, també, per la seva profunda vocació pedagògica i de divulgació musical. És director de la Jove Orquestra de Ponent i de l'Orquestra Simfònica de la Universitat Rovira i Virgili. Ha estat convidat per l'Orquestra Simfònica del Vallès, l'Orquestra Camerata XXI, l'Orquestra de Cambra de l'Illa de Menorca o la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, així com per les cobles Marinada i Maricel. És, també, director musical del Cor d'Òpera de Tarragona dels Amics del Teatre Líric de Tarragona.
Un jove més que emergent, doncs, amb una trajectòria enlluernadora i amb moltes possibilitats més, encara, però que situa, explícitament, la cobla entre els seus interessos. Perfecte!.
dilluns, 2 de desembre del 2024
Punt lliures i televisius
[Un dos i seguit, 29-11-24]
Dissabte passat vaig tornar de Manresa amb la satisfacció d’haver viscut un d’aquells moments importants del sardanisme. S’hi havia celebrat el concurs de punts lliures i les valoracions que se’n podien fer eren molt positives des de diversos punts de vista: el bon resultat general de les colles tarragonines, especialment la veterana Toc de Dansa, que va guanyar en la seva categoria, l’espectacle que es va oferir als molts assistents i, atenció!, a tothom que ho va seguir en directe per televisió -circumstància que per ella mateixa ja és tot un esdeveniment, per l’organització de l’acte...
Naturalment, hi ha coses criticables, cosa que ja farem en el seu moment del programa, però voldria remarcar que s’ha demostrat que el sardanisme també pot oferir espectacle per televisió si tot plegat es fa com cal. I amb això vull dir que són imprescindibles alguns dels ingredients que ja esmentat, com la vistositat dels punts lliures o la seriositat de l’organització de l’acte. També és essencial que aquells que realitzen la retransmissió sàpiguen què es porten entre mans, cosa que es va demostrar plenament. I no parlo només dels comentaristes, que sabien de què parlaven, sinó que es va evidenciar que la tria d’imatges s’havia fet amb cura i coneixement de causa.
Recordo com va costar que la televisió del país, TV3, es decidís, fa anys, a retransmetre les grans actuacions castelleres, singularment el concurs, quan ja era un espectacle de masses. No acabaven d’entendre, els responsables televisius del moment, que allò també podia ser atractiu a les pantalles, però finalment es va aconseguir i ja sabeu que, amb els anys, hem arribat a un punt de presència del fet casteller a televisió ben exagerat. No crec que interessi gaire aspirar a això per al sardanisme, però sí que encara resta molt camí per recórrer fins arribar a un punt just. El dels punts lliures és un primer pas, però segur que també hauria estat una bona retransmissió la final de La Sardana de l’Any, per exemple; o els concerts del festival Amb So de Cobla, per exemple.
diumenge, 24 de novembre del 2024
Com les grans competicions esportives
[Un dos i seguit, 22-11-24]
La competició entre colles més o menys organitzades de balladors de sardanes és força antiga. A Tarragona, per exemple, el primer concurs documentat és del 1907, tot i que, com podem suposar, les característiques de la manera de ballar i de tota la competició eren ben diferents als actuals. Des d’aquell moment, hi ha hagut colles i concursos fora dels parèntesis de força major, que s’han anat adaptant a les circumstàncies i, en realitat, han estat agents actius i protagonistes de l’evolució del fenomen.
Una evolució que ha fet que la sardana de concurs esdevingués esportiva, amb característiques que, efectivament, fan que es pugui considerar un autèntic esport: per l’exigència física, la necessitat d’assajos (els entrenaments, en definitiva), disposar d’un assajador (un entrenador, de fet), l’establiment de normes, jurats, lligues... i conflictes!
D’altra banda, sabem que la sardana diguem-ne «normativa» ha conviscut, des de sempre, amb alternatives com allò que es coneix com a punts lliures, encara que aquests sempre han tingut que superar els impediments d’algun sector del sardanisme amb una actitud fonamentalista. No són poques les colles de competició que sempre han fet punts lliures i, fins i tot, en determinats concursos era un element més -generalment opcional- de la festa. I d’això no fa quatre dies, precisament.
Més recentment, existeix una competició oficial, concentrada en una sessió amb només punts lliures, que cerca la màxima espectacularitat, ja que es porta a terme en un espai cobert, generalment un pavelló, on l’assistència de públic és obligada. En aquest cas, aquelles característiques esportives que deia, es multipliquen, ja que les colles preparen molts més passos originals i, sovint, ben agosarats.
Aquests dissabte al vespre, ho podrem comprovar a Manresa en una cita molt recomanable que, a més, es podrà seguir en directe per la Xarxa i posteriorment hi haurà la possibilitat de recuperar-ho i tornar-ho a veure. Com a les típiques grans competicions esportives, vaja!
dissabte, 16 de novembre del 2024
Una altra final d'infart
dissabte, 9 de novembre del 2024
El misteri de la candidatura de la sardana a patrimoni immaterial
dissabte, 26 d’octubre del 2024
La colla Gatzara, primera campiona de la nova categoria Sènior+60
dilluns, 21 d’octubre del 2024
I encara hi ha qui no ho sap veure...
diumenge, 13 d’octubre del 2024
Torna el debat de la reducció de tirades
diumenge, 6 d’octubre del 2024
La carn és dèbil
dimarts, 1 d’octubre del 2024
Nova convocatòria de la Beca Josep Maria Bernat
diumenge, 22 de setembre del 2024
Torna l'emoció al Campionat Veterà
dilluns, 16 de setembre del 2024
Idees joves
dilluns, 9 de setembre del 2024
Un miratge?
dilluns, 5 d’agost del 2024
Torna el festival Amb so de cobla
dimarts, 23 de juliol del 2024
Ineludible
dissabte, 13 de juliol del 2024
Us caurà la bava
dissabte, 6 de juliol del 2024
Sardanes "satàniques"?
diumenge, 30 de juny del 2024
Somniar no costa gaire...
dilluns, 24 de juny del 2024
Per molts anys, Toc de Dansa!
dimarts, 18 de juny del 2024
Una Rosa d’Or més que merescuda
dissabte, 8 de juny del 2024
Són joves...
dimarts, 4 de juny del 2024
Hi vull dir la meva
[Un dos i seguit, 31-5-24]
Dissabte passat va tenir lloc, al Palau de Congressos de Tarragona, la festa final del concurs La Sardana de l’Any, en l’edició corresponent al 2023. Naturalment, després en farem la crònica i, fins i tot, escoltarem algun moment del concert, però això és l’editorial del programa i aquí hi vull dir la meva.
I dic, per exemple, que em va agradar el lloc, un espai ampli, còmode, ben equipat, amb bona sonoritat... No em va agradar, en canvi, que no estigués ple, ni tan sols en tres quartes parts de la capacitat, mentre algun any ha calgut fer dues sessions per acollir el públic. Aquests dies s’han expressat diverses opinions al respecte, segurament totes amb raonaments vàlids. Jo ho sintetitzo en aquests punts:
1) No hi ha la mateixa distància de Tarragona a Barcelona (o de Tarragona a Girona, etc.) que a la inversa. Vist i demostrat múltiples vegades. Això pel que fa al món sardanista, una altra cosa és que hom vagi a fer el turista al Delta, a la mateixa Tarragona romana, etc. No són pocs els tarragonins que han anat sovint a Calella, Banyoles, les Roquetes, Palamós, etc, però a la inversa ja costa més.
2) La propaganda s’havia confiat només a les xarxes i als programes especialitzats. A la ciutat de Tarragona ningú fora dels que estan més al dia de l’actualitat sardanista sabia que es va fer aquest acte i la majoria segueixen sense saber que s’ha fet. Fins i tot públic potencial que podem considerar sardanista. Les xarxes són indispensables, però no suficients, i, a més, cal utilitzar-les com cal. Sembla que algú va proposar fer una roda de premsa, idea que no va prosperar. Perquè?
3) Aquests dies Tarragona és un bullidor d’activitats, amb l’oferta més alta de l’any: el festival Tàrraco Viva, amb un programa molt dens i publicitat fins a la sacietat; el concert de The Tyets el mateix dia; concert de corals gairebé a la mateixa hora….
4) Hi ha concerts de cobla que omplen auditoris a Tarragona… però són gratuïts, o gairebé. Més d’un i de dos van anar a les ballades del migdia i de la tarda i després van escampar la boira.
Em van agradar moltes de les sardanes finalistes, tenint en compte que es tracta d’un concurs popular, però no tant les que no aporten res, són repetitives, amb poca substància i, per arrodonir-ho, no han instrumentades per l’autor.
Em va entusiasmar l’experiència de l’Arnau Tordera i la cobla Sant Jordi, amb tres maneres ben diferents de treballar amb la cobla. Menys bonica va ser la irresistible necessitat de part del públic de fer saber a tothom que la peça d’estrena no els havia agradat.
dimarts, 28 de maig del 2024
La Sardana de l'Any
[Un dos i seguit, 24-5-24]
Per fi ha arribat el gran moment de la final del concurs La Sardana de l’Any. Enguany, a més, torna a Tarragona, on ja serà la tercera vegada que s’hi celebra, amb el fet curiós que cada una ha tingut una ubicació diferent: al Metropol, el ja llunyà 1976; al Teatre Tarragona poc després de ser reconstruït; i ara al Palau de Congressos.
Jo sóc dels que sempre han defensat la idea d’aquest concurs malgrat els molts detractors que en tot moment ha tingut. Naturalment, hi ha moltes coses que caldria millorar, però em quedo amb el balanç positiu basat en la gran campanya de divulgació que es fa de les noves composicions, més enllà fins i tot de si guanya una o l’altra. També crec que massa sovint arriben a la final -i, fins i tot guanyen!- sardanes oblidables, segurament perquè pot més el vot fidel a un autor, a una dedicatòria o a un concepte de sardana del qual vull fugir com de la pesta. Però, és clar, són les meves opinions i els meus gustos i com aquests n’hi ha tants com persones.
Insisteixo, però, afirmant que tot plegat val la pena si se’n parla, si la gent debat sobre la qüestió i si aquestes obres noves sonen més enllà del dia de l’estrena. Això no ha d’impedir que sí, que calgui repensar molts aspectes, com ara el fet que la decisió final recaigui, només, en el públic assistent a la final i potser caldria plantejar tornar a afegir-hi els vots de les emissores, de manera semblant (semblant, només, eh!) a com es fa a Eurovisión. I segur que hi ha altres aspectes que es podrien retocar.
dimarts, 21 de maig del 2024
Esbarts o companyies de dansa?
«D'aquestes intervencions en podríem dir museïtzacions, folkloritzacions, adaptacions... Però una altra cosa completament diferent és la producció coreogràfica pròpia d'una Companyia de Dansa on el seu responsable o director artístic s'esplaia creant produccions que són totalment alienes al folklore, fent produccions emanades de la seva imaginació i que en tot cas no representen el nostre poble, la seva manera de ser, sinó únicament la seva persona. Són una mostra de la seva creativitat. En cap cas són la mostra el geni del nostre poble».
«D'altra banda, i personalment, algunes d'aquestes Companyies de Ballet disfressades d'Esbart Dansaire em semblen emanades de la dèria d'un aprenent de coreògraf d'escassa volada que troben en els dansaires d'un esbart, un cos de dansa low cost, o més ben dit, de franc, el qual moltes vegades, no presenten ni les condicions físiques necessàries per a fer allò que el seu coreògraf es lliura a imaginar.»
«I, per cert, després de veure el paper de relegat i de segona que se li va fer fer a la cobla potser sortiria més a compte llogar una batucada que també és d'arrel tradicional i s'estaria més en la línia dels espectacles que es van oferir.»
dimarts, 14 de maig del 2024
Joves músics a Tarragona
diumenge, 5 de maig del 2024
Quanta precarietat!
divendres, 26 d’abril del 2024
Ai, els ajuts!
[Un dos i seguit, 26-4-24]
Ja està en marxa el Campionat de Catalunya de Colles Sardanistes pel que fa les categories Gran, Veterana i la nova Sènior + 60, mentre que ben aviat, la setmana vinent, s’hi afegiran els Juvenils. La dinàmica d’assajos i preparacions diverses ja fa temps que s’estan desenvolupant i ara cal comptar-hi els viatges a cada cita prevista, els resultats, les alegries, les decepcions, les especulacions dels entesos, etc. No fa gaire, ja vaig esmentar que queden lluny aquells temps de polèmiques intenses entre colles i entre aquestes i la Unió de Colles sobre les més diverses qüestions. De fet, res que no sigui consubstancial amb el món de la competició esportiva, tal i com es tendeix a qualificar ara la de les colles sardanistes.
Actualment, amb la dràstica minva de colles viscuda les últimes dècades, també s’ha esvaït força la part més virulenta de la polèmica, però també és cert que d’haver-ne n’hi ha, encara que sovint queda circumscrita a un àmbit més, diguem-ne, domèstic. El cert és que de mitjans d’expressió en podem trobar, com el S21.cat, que tantes vegades hem anomenat darrerament, on encara no ha arribat aquest àmbit de discussió. Sí que hem vist alguna cosa al blog del tarragoní Manel Andreu -el Sardana no resolta-, també recomanat aquí mateix i que mereixeria molta més participació.
Una de les opinions més recents, signada pel veterà i prou coneixedor d’aquest mon Ricard Lloret, exposa una qüestió incòmoda que, com ell mateix diu, en altres temps va ser un d’aquells motius d’encendre molts ànims: els ajuts que les colles poden utilitzar en forma de balladors d’edats diferents a les de la categoria corresponent. Una opció perfectament legal i vull creure que pensada per salvar situacions puntuals d’emergència. El problema arriba quan d’aquest recurs se n’abusa i és utilitzat sistemàticament durant tota una temporada, posem per cas, i quan la colla en qüestió sí que té prou balladors, però, sembla, no amb el nivell suficient. En ocasions, explica el Ricard, «és com si ara els Lamine o Cubarsí de torn anessin a reforçar el juvenil o el B del Barça en alguna competició que els interessés». Legal potser sí que ho seria, però també estrany i segur que gens agradable per als altres equips.